Jan Engels wordt op donderdagavond 8 februari geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Losser. “Dat is toch een bijzonder moment”, zegt hij daarover in het radioprogramma Twente wordt Wakker.
Engels was eerder een raadsperiode wethouder in de gemeente Bronckhorst, van 2014 tot 2018, met in zijn portefeuille sport, cultuur, onderwijs, economische zaken, recreatie, toerisme, plattelandsontwikkeling, milieu, duurzaamheid en kernenbeleid. Daarna was hij raadslid en fractievoorzitter en was lijsttrekker voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Na de gemeenteraadsverkiezingen stopte hij met zijn raadslidmaatschap, maar bleef wel commissielid voor D66 in de gemeente Bronckhorst.
Het wethouderschap trekt hem. “Je bent bezig met dingen die er voor mensen echt toe doen. Wat het voor mij leuk maakt is de gemeente en de rol die je daar hebt. Losser is een plattelandsgemeente, en daar heb ik ervaring mee. Weliswaar in de Achterhoek, maar dat is qua karakter vergelijkbaar”, vindt hij. Hij was wethouder in de gemeente Bronckhorst, met meerdere dorpjes en kernen verspreid over groot gebied, en allemaal met een eigen karakter. Eveneens in een coulissenlandschap. “Anders en toch vergelijkbaar.”
Jan Engels wil na de installatie als wethouder van de gemeente Losser zo snel mogelijk aan het werk. Hij is niet direct volledig inzetbaar, geeft hij aan. “Ik heb ook met mijn huidige werk te maken. Er is een aantal klussen dat ik netjes af moet ronden en ook netjes af wil ronden. Daar ben ik nog wel even mee bezig, maar uiterlijk 1 maart ben ik volledig in dienst.” Tot zo lang reist hij met de trein op en neer van Borne naar Arnhem. Engels is beleidsmedewerker bij Klimaatverbond Nederland in Arnhem; leden van Klimaatverbond zijn provincies, gemeenten en waterschappen.
Hij woont sinds dit jaar in Oud Borne. “We hebben een huis gekocht op een mooie plek. Twee huizen; in het andere huis komen mijn ouders te wonen. Dat maakt dat ik ook in Borne blijf wonen, dat is vooraf besproken.”
De nieuwe wethouder van Losser vindt lokale betrokkenheid van wezenlijk belang. Engels. “Belangrijk is dat je goed zichtbaar bent in een gemeenschap. Dit is geen werk dat je van afstand kunt doen. Die lokale betrokkenheid is echt belangrijk. Ik ga me ook zeker inzetten om kennis te maken met de hele gemeente en met de inwoners.”