Boeren die uit protest in optocht over de wegen rijden, dat kan de Hengelose burgemeester Sander Schelberg nog goedkeuren. Maar vanmorgen is een grens overschreden, toen boeren wegen blokkeerden en afval in brand staken bij Beckum en Oldenzaal. "Dit is gewoon een misdrijf en daar moet op vervolgd worden."
De Hengelose burgemeester windt er geen doekjes om. Tegen Radio Oost vertelde hij vanmorgen dat boeren die de samenleving ontwrichten en strafbare feiten plegen, moeten worden opgespoord en de rekening gepresenteerd moeten krijgen.
"Ik spreek als burgemeester ook met boeren die zich hiervan sterk distantiëren. We hebben in coronatijd, toen eigenlijk niets kon en mocht, ook wel grote boerenprotesten gehad. Met optochten van trekkers, waarbij boeren dan in goed overleg met mij lieten zien waarvoor ze stonden. Maar dit is gewoon een misdrijf."
Schelberg meldt dat het zeker de bedoeling is dat er op de strafbare feiten wordt gerechercheerd, ook al zijn de daders gevlogen als de politie arriveert. "Natuurlijk worden er afspraken gemaakt over hoe ver je iets laat gaan en wat er wel en niet kan. Maar dit heeft niets met het grondwettelijk recht om te demonstreren te maken. Ik weet dat er mensen zijn die met de boeren sympathiseren, maar op deze manier kan ik het me niet voorstellen."
De acties van protestboeren van gisteravond en vanmorgen vroegen om een grootschalige inzet van hulpdiensten. Afvalbranden die moesten worden geblust en wegen die moesten worden afgesloten voor verkeer, omdat het te gevaarlijk was vanwege alle puin en troep die op de weg lag. "Iedereen is opgetrommeld om de zooi op te ruimen. Het gaat ook niet zomaar om even wat puin, dit is een milieudelict, een misdrijf. Dat gaat wel even wat verder."
Overleg met politie en justitie moet ertoe leiden dat de daders worden vervolgd. "Vanaf vanmorgen half zes was het letterlijk een kwestie van puinruimen. Dit moet wel gevolgen krijgen", bevestigt Schelberg. "Asbest op de weg gooien en niet zo'n beetje ook, groot puin storten, banden in de fik steken, het is per saldo gewoon crimineel gedrag. Dit heeft niets te maken met het doel waarvoor boeren staan. Ik begrijp wel waarover de boeren zich zorgen maken, maar ik denk niet dat het in het belang van de boeren is om op deze manier geluid te laten horen."
Het gaat de burgemeester van Hengelo niet eens om de hinder die de samenleving ondervindt van de boerenacties. "Dat is tot daaraan toe. Maar dit kost de maatschappij veel geld en met het stijgen van de kosten betekent dat per saldo dat het doel van de boeren verder weg komt te liggen."