Boerenbelangenvereniging LTO distantieert zich van de acties van boeren opsnelwegen bij onder meer Oldenzaal en Beckum. Martin Oldenhof, bestuurslid LTO afdeling noordoost Twente: “Actievoeren is actievoeren, maar puin storten op snelwegen of dingen in brand steken, daarmee breng je de verkeersveiligheid in gevaar. Dan kunnen de calamiteitendiensten ook niet meer hun werk doen. Daarmee geef je een verkeerd signaal af.” Oldenhof zegt niet te weten wie er achter de acties van de boeren zit. “Gelukkig coördineer ik die acties niet, daar ben ik blij om. Als LTO noordoost Twente keuren wij deze acties op snelwegen af. Je kunt best actievoeren, maar doe het dan publieksvriendelijk.”
Hij mag dan als LTO-voorman afstand nemen van deze vorm van ‘demonstreren’, Oldenhof snapt heel goed waar de onvrede in de agrarische sector, in Nederland en elders in Europa, vandaan komt. ”Die onvrede wordt steeds groter, vanwege de opgelegde regels, waarvan er steeds meer bij komen. Continu nieuwe regels waar je aan moet voldoen, terwijl je geen financiële compensatie krijgt voor bijvoorbeeld belastingvoordeel dat verdwijnt. Ja, dan wringt de schoen een keertje.”
Richtten de boerenprotesten in Nederland zich het afgelopen jaar vooral op de stikstofregels, inmiddels laait de onvrede, die als een veenbrand ondergronds smeulde, steeds vaker op als protest tegen regelgeving meer in het algemeen. Martin Oldenhof noemt als voorbeeld de aanscherping van de bemestingsnormen. “Die is gebaseerd op data uit 2013! We leven nu in 2024. Dat is niet uit te leggen aan boeren en er is ook geen burger die dat begrijpt.”
De LTO-voorman ziet de boerenprotesten als een voorbode van de campagne voor de Europese verkiezingen in juni. “De mensen die op de kandidatenlijst staan zullen met de neus op de feiten worden gedrukt. Dat het menens is in de agrarische sector, dat het zo niet langer kan. Oplossingen zijn hard nodig.”