De druk op mantelzorgers neemt toe. Dit komt vooral door het groeien van het aandeel ouderen die langer zelfstandig blijven wonen. “Mensen zorgen met veel liefde voor hun naasten, maar langdurige mantelzorg kan zowel fysiek als mentaal erg zwaar zijn”, vertelt Loes Heerts, themaleider ouderen bij Twentse Koers. De organisatie begint per 1 februari de pilot Logeerzorg.
“Logeerzorg kan mensen de broodnodige ontspanning bieden", vertelt Heerts. Logeerzorg houdt in dat de mantelzorger tijdelijk wordt ontlast, doordat de oudere of gehandicapte die zorg nodig heeft, kan logeren bij een zorgaanbieder. “Soms is de balans bij mantelzorgers zoek. Om deze mensen te helpen die balans terug te vinden, kan logeerzorg een oplossing zijn.”
Per 1 februari is Twentse Koers gestart met de pilot Logeerzorg. Deze vorm van vervangende mantelzorg was voorheen niet mogelijk, omdat er zelden een bed beschikbaar was voor de cliënt.
In Twente wordt het belang van deze respijtzorg nu onderkend en zorgverzekeraar Menzis en alle veertien Twentse gemeenten slaan de handen ineen met deze pilot. Dit maakt de Twentse aanpak bijzonder.
Verspreid over heel Twente staan tijdens de pilot logeerbedden klaar; de inwoner kan zo gebruik maken van het dichtstbijzijndste beschikbare logeerbed. “We hopen dat de mensen er gebruik van gaan maken, maar we zijn ons er ook van bewust dat de pilot een aanlooptijd nodig heeft”, aldus Heerts.
De pilot draait in eerste instantie voor één jaar. Bij succesvolle resultaten hoopt Twentse Koers op een structurele indeling van logeerbedden in Twente.
“Met name op het planbare aspect in de pilot zijn we erg trots. Hierdoor kunnen mantelzorgers logeerbedden vooraf plannen.” De logeerzorg kan gebruikt worden bij eventuele operaties van de mantelzorger, maar ook als er een bruiloft of een vakanties aanstaande is. “De mantelzorger kan zo met een gerust hart een of meerdere dagen de accu opladen.”
Een inwoner komt in aanmerking voor planbare logeerzorg als hij een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft. Voor het aanvragen van de logeerzorg kan de inwoner terecht bij de betrokken zorgprofessional (Wlz) of zijn/haar gemeente (Wmo). Voor meer informatie over de aanvraag en/of vragen rondom de pilot kun je terecht op de website van Twentse Koers.