Na 21 edities komt er – in elk geval voorlopig – een einde aan Kunst in de Etalage in Oldenzaal. Het bestuur van de gelijknamige stichting heeft besloten om het kunstevenement in de binnenstad dit jaar niet te organiseren, om zich te beraden op de verdere toekomst van het evenement. De stichting wil het komende jaar benutten om het concept tegen het licht te houden en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. “We willen meegaan met de tijd en onszelf vernieuwen. Het huidige concept, het exposeren van kunst in de etalages, is mogelijk niet meer zo passend. Het laat zich steeds lastiger vormgeven.” Volgens de organisatoren zorgt bijvoorbeeld het ombouwen van winkels naar woonhuizen voor ‘gaten’ in de expositie waardoor het een minder mooi aaneensluitend geheel is.
Het bestuur van de stichting acht het nodig dat er ruimte wordt gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen. “Samen met de vrijwilligers gaan we daar het komende jaar mee aan de slag. We gaan op zoek naar een nieuw concept met kunst in ‘de etalage van Oldenzaal’ in welke vorm dan ook.” Door natuurlijk verloop is in de afgelopen jaren een nieuwe lichting vrijwilligers toegetreden tot de organisatie. “Dit geeft nieuwe input en inspiratie ten aanzien van het huidige concept van het evenement”, aldus het stichtingsbestuur.
Tijdens dit jaar van zelfreflectie wil het stichtingsbestuur ook kijken waar mogelijk nieuwe behoeften liggen bij het publiek. ”Kunnen we bijvoorbeeld meer betekenen voor jongeren? En hoe doen we dat dan? Kunnen we wellicht nieuwe samenwerkingen aangaan? Over dit soort vraagstukken gaan we ons buigen en onszelf opnieuw uitvinden om uiteindelijk bij te kunnen blijven dragen aan een mooie kunstbeleving voor Oldenzaal.”
Kunst in de Etalage begon 21 jaar geleden als een kleinschalig evenement met een tweeledig doel: laagdrempelig kunst onder de aandacht brengen van een breed publiek en het aantrekkelijker maken van de etalages in de Oldenzaalse binnenstad. In de loop der jaren groeide het evenement uit tot een kunstexpositie van drie weken met uiteenlopend werk van kunstenaars van dichtbij tot ver en over de grens. Het doel bleef hetzelfde: het publiek laagdrempelig laten kijken naar kunst voor het publiek en een bijzonder podium bieden aan kunstenaars.
Geleidelijk aan werden ook meer elementen aan het oorspronkelijke concept toegevoegd, zoals een kunstcafé voor kunstenaars en ondernemers, een feestelijke opening en een prijsuitreiking ‘beste match’ kunstenaar-ondernemer. Daarnaast maakten ook educatieve en maatschappelijke projecten onderdeel uit van het evenement. Die maatschappelijke en educatieve projecten wil het bestuur van de stichting Kunst in de Etalage in de toekomst graag zoveel mogelijk behouden en voortzetten.