De doorkomst van de Almeloopers door de binnenstad van Almelo is dit jaar niet op eerste pinksterdag, maar een dag eerder. Reden is een parcourswijziging van de Nederlandse route van Enschede naar eindpunt Rotterdam. ‘Zaterdags is het lekker druk in de stad’
De doorkomst speelt zich dus in omgekeerde richting af van wat de Almelose fans van de Roparun sinds 2012 gewend waren. Met de start zaterdagmorgen in Enschede zouden de Almeloopers over de aanvankelijke route via Coevorden ergens in de nacht Almelo passeren. ”Een nachtelijk doorkomstfeest zagen we niet zitten”, legt Philip Dhert uit, die met Jan Gert Gast het teamleidersduo vormt van de plaatselijke Roparunners.
In overleg met de organisatie van de Roparun is de nieuwe route verlegd en vertrekt de start de ploeg zaterdag dus vanuit Enschede en doet ze eerst Almelo aan in plaats van Coevorden. ”Daar benadelen we niemand mee en de Almeloopers komen nu op zaterdag ergens in de middag door Almelo. Met de reuring van de zaterdagmiddag erbij kan het doorkomstfeest alleen maar mooier worden.”
De wijziging vergt volgens Dhert wel de nodige logistieke inspanningen. Op route moet een aantal nieuwe bivaklocaties worden gevonden. ”En dat is op zaterdag lastiger dan op eerste pinksterdag omdat de overnachtingen vaak bij clubhuizen en sportkantines zijn. Zo kunnen we dit keer voor het eerst niet bij Heracles terecht omdat daar zaterdagmiddag wordt gevoetbald.”
Naast de route Parijs – Rotterdam is er later in het bestaan van de Roparun ook een Noordelijke route aan de Roparun toegevoegd met Hamburg als startplaats. Inmiddels is dat een volledige Nederlandse variant geworden met de start in Enschede. De 560 kilometer lange estafetteloop is inmiddels zo populair geworden dat daar steeds meer nieuwe plaatsen zijn bijgekomen die ook nog eens een doorkomstfeest organiseren. Dhert: ”Dan moet je aan de Gelderse Achterhoek denken. Na Doetinchem raken we weer op de oude route. De route ten noorden van Almelo keert dit jaar bij Coevorden. Voorheen gingen we noordelijker en kwamen we daarom pas de volgende middag op eerste pinksterdag via de Gravenallee Almelo binnen. Vanaf het centrum verlieten we de stad weer in zuidwestelijke richting. Die stadsroute leggen we de komende editie dus in omgekeerde richting af.”
Het team de Almeloopers bestaat uit 27 deelnemers, waarvan 8 lopers die elk zo’n 70 kilometer afleggen voor de tweede pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam arriveren. De overige teamleden vormen de begeleiding met fietsers, catering, chauffeurs en fysiotherapeuten. Het loopteam telt drie mutaties door zwangerschap, een blessures en vaste kracht Dennis de Boer heeft na 10 deelnames de keuze gemaakt te stoppen. ”Dennis bedanken we voor z’n bewezen diensten. Met 10 deelnames heb je wat betekend voor de palliatieve zorg, het goede doel van de Roparun.”
Philip Dhert meldt verder dat het volledige team op twee plekken na compleet is. ”We zijn nog in gesprek met een loper een masseur. Deze week zaten we 100 dagen van de start op 18 mei af. Volgende week hebben we de eerste teamvergadering en in april is er een training voor de lopers en begeleidende fietsers van 2 keer 60 kilometer met overnachting om het gevoel van de Roparun te komen.”