In de historische Oldenzaalse binnenstad is in de afgelopen jaren een heus ‘museumkwartier’ ontstaan. In de Marktstraat wordt het veelkleurige ‘verhaal van Oldenzaal’ op een eigentijdse manier verteld in een vernieuwd Palthemuseum, museum De Pelgrim (waar het Rijke Roomse Leven en Carnaval samen komen) en sinds kort ook het Hanzehuis. Voor de WG-fractie aanleiding om deze plek - in navolging van bijvoorbeeld Amsterdam - om te dopen in ‘Museumplein’. Nu nog liggen zowel het Palthehuis, de Pelgrim als het Hanzehuis rondom het Johan Sebastian Bachplein. Deze benaming doet volgens de fractie van WG geen recht meer aan alle ontwikkelingen rondom om het plein. “Het plein is inmiddels omgetoverd tot het middelpunt van onze Oldenzaalse musea.” WG Oldenzaal vraagt nu hoe het college aankijkt tegen een mogelijke naamswijziging in bijvoorbeeld ‘Museumplein, of Oldenzaals Museumplein of Museumplein Oldenzaal’.
Met deze naamswijziging zou Oldenzaal zich volgens de WG-fractie scharen onder meerdere steden die al een Museumplein rijk zijn. Zoals Amsterdam. Waaraan met de nodige realiteitszin wordt toegevoegd: “Natuurlijk moeten we Oldenzaal niet gaan vergelijken met Amsterdam. Maar het maakt nogal een verschil of we een bezoeker van Oldenzaal naar het Johan Sebastian Bachplein verwijzen voor een bezoek aan één van onze musea of naar het Museumplein.”
Het college reageert in eerste instantie welwillend op de vragen en de suggestie van de WG-fractie. Maar wijst er wel op dat er haken en ogen zitten aan een naamswijziging. Al was maar omdat de aanduiding Johann Sebastian Bachplein een ‘informele’ benaming is, die in 1994
Het college ziet een andere ‘informele’ benaming weliswaar als een optie, maar wijst er wel op dat een verwijzing naar musea misschien ook niet de meest geschikte is. Immers, wanneer de huidige musea in de toekomst nog eens een andere functie krijgen ‘zijn we weer op hetzelfde punt aanbeland’. Voor het college zou een naam, gerelateerd aan een van de bestaande panden, wellicht een meer duurzame oplossing zijn. In 1994 werd door de vereniging Vrienden van het Palthe Huis al de naam ‘Michgoriusplein’ als suggestie aangedragen.
Voor het college is het toekennen van een nieuwe ‘formele straatnaam’ uit historisch oogpunt uitgesloten. Daarnaast heeft een formele naamswijziging grote gevolgen voor de adressering en wijzigingen in administratieve systemen. Maar het college vindt ook dat het toekennen van informele namen aan delen van de openbare ruimte zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Dit kan namelijk voor verwarring zorgen bij bezoekers en bezorgers van panden die formeel een ander adres hebben.
Op basis van al deze overwegingen heeft het college vanuit beleidsmatig oogpunt een voorkeur om informele naamgevingen op te heffen. In dit specifieke geval betekent dit dus de intrekking van de informele naam ‘Johann Sebastian Bachplein’. Mocht er voldoende draagvlak zijn voor een meer passende ‘informele’ naamgeving, dan is het college wel bereid om hieraan medewerking te verlenen.