Midwinterhoornblazen, de goastok, molens, draaiorgels en boerendans. Dit zijn de vijf Twentse tradities die Yannic Nierkens, AKI-student in Enschede, heeft vastgelegd in zijn documentaire 'Alles heeft zijn tijd'. Hij hoopt daarmee mensen te overtuigen dat het noodzakelijk is tradities te koesteren: "Tradities zijn belangrijk voor onze cultuur. Het zorgt ervoor dat mensen samenkomen."
Yannic is voor zijn opleiding Moving Image langs geweest bij mensen die tradities levend houden. Sommige van die gebruiken zijn bijna uitgestorven. “Het zijn vaak oudere mensen die tradities in leven houden. Soms lijkt het alsof tradities overbodig zijn geworden, maar dat zijn ze niet. Het is gewoon iets wat gedaan moet worden, alleen dan kun je voelen wat het is”, vertelt Yannic. Hij probeert met zijn documentaire zijn gevoel over te brengen op anderen. “Het kan natuurlijk zo gebeuren dat een traditie verdwijnt. En dan is er gelukkig nog wel beeldmateriaal, onder meer dankzij deze documentaire.”
Om het verdwijnen van tradities te voorkomen is nieuwe aanwas belangrijk. “Soms zijn het nog maar enkele personen die een traditie levend houden. Zij zijn dan ook heel druk op zoek naar opvolgers, mensen die het stokje overnemen”, vertelt Yannic.
De jeugd kan tradities volgens hem in een modern jasje steken. “Als er meer jongeren meedoen, dan ontstaat er een soort strijd tussen hen en de ouderen. Maar ik denk dat dit een goede strijd is, want zo worden de tradities moderner. En dat maakt ze juist aantrekkelijker voor jonge mensen.”
Mensen die buiten Twente wonen weten waarschijnlijk weinig over de tradities in deze regio. Daarom wil Yannic hen via zijn documentaire bekendmaken met deze gebruiken. “Ik ben heel erg benieuwd hoe mensen die niks te maken hebben met Twente of Nederland over onze tradities denken, als ze deze film zien. Ik hoop dat ze door mijn documentaire denken: ‘Dat ziet er wel leuk uit’.”