Het gemeentebestuur van Oldenzaal heeft de organisatie van het Psy-fi festival schriftelijk laten weten dat het in recreatiepark Het Hulsbeek geplande festival niet past binnen het bestemmingsplan omdat het te ‘omvangrijk’ en ‘impactvol’ is. Nog voor er formeel een vergunning was aangevraagd stak er al een storm van kritiek op onder Hulsbeekondernemers, omwonenden, maar ook de Oldenzaalse politiek tegen het vijfdaagse festival met naar verwachting 13.000 bezoekers.
Voor de organiserende stichting Psy-fi komt het weigeren van de vergunning als een ‘complete verrassing’ en toont zich in een brief aan wethouder Zinkweg dan ook ‘verbaasd’ over deze ‘overhaaste beslissing’. Volgens de stichting is tijdens vooroverleg met de gemeente nooit ter sprake gekomen dat het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan geen ruimte biedt voor het Psy-fi festival. De stichting stelt dat voor Het Hulsbeek als locatie is gekozen vanwege eerdere grootschalige muziekevenementen die daar werden gehouden en die ook tot in de nacht duurden. Uit de regels in het bestemmingsplan maken de organisatoren dan ook op dat evenementen voor meer dan 10.000 bezoekers ‘dus zijn toegestaan, niet alleen overdag, maar ook ’s avonds en ’s nachts’.
Ter illustratie van het feit dat de organisatie, op basis van vooroverleg met de gemeente, er van uit ging dat het festival door kon gaan, wordt er in de brief op gewezen dat er al een jaar is gewerkt aan de voorbereiding. “Het heeft een brede doelgroep met meer dan 100 nationaliteiten, wat heeft geleid tot inmiddels al 6.000 verkochte kaarten sinds de kaartverkoop onlangs is geopend.” Daarnaast zegt de organisatie al bijna 200 artiesten te hebben gecontracteerd ‘in het vertrouwen en met de wetenschap dat het niet de vraag is of het festival mag doorgaan, maar op welke manier het georganiseerd moet worden’.
De organisatie heeft de hoop nog niet opgegeven dat het festival alsnog doorgang kan vinden in aangepaste vorm, ‘op een manier die de gemeente Oldenzaal de nodige comfort geeft’. Die ruimte biedt de brief van het gemeentebestuur overigens ook wel. “Uiteraard kunnen en willen wij graag met u meedenken in oplossingen zodat het (in een aangepaste vorm) wél mogelijk is, maar het initiatief ligt wel bij u als organisatie van het festival om het plan aan te passen binnen de kaders.”
Of er nog een ‘geitenpaadje’ te vinden is in de ‘kleine lettertjes’ van het bestemmingsplan is de vraag. Het gemeentebestuur is klip en klaar in de bezwaren. Bijvoorbeeld tegen het kampeerterrein en de supermarkt, die onderdeel uitmaken van het festival. “Het kampeerterrein is gedurende 9 dagen geopend voor bezoekers en er wordt 24 uur per dag muziek ten gehore gebracht.” Op basis van de stukken uit het vooroverleg heeft het college ook opgemaakt dat Het Hulsbeek gedurende circa een maand (grotendeels) is afgesloten. “De gronden van Het Hulsbeek worden dus – in één van de meest bezochte maanden van de zomerperiode – voor de duur van een maand (grotendeels) onttrokken aan de hoofdbestemming, namelijk dagrecreatie.”