Het is inmiddels een begrip in Nederland geworden, de Roparun. Duizenden mensen die een driedaagse non-stop estafette lopen met het doel om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor mensen met kanker. “Dit jaar starten we zowel vanaf vliegveld Twente, als vanuit het vertrouwde Frankrijk”, vertelt Jim Friederich namens de organisatie van het evenement.
Vijfduizend deelnemers, verdeeld over 210 teams, staan dit jaar aan de start van de 33ste editie van de Roparun. Het evenement start sinds 2022 vanaf Vliegveld Twente, destijds vanwege corona. “Hoewel veel deelnemers het starten vanuit Twente super vonden, wilden ze toch graag het internationale aspect terughebben”, vertelt Friederich in de ochtendshow van Twente FM.
De organisatie heeft daarom voor de aankomende editie besloten om zowel vanuit Twente als vanuit het oude, vertrouwde Frankrijk te starten. “Er zijn deelnemers die de startlocatie in Enschede zo goed is bevallen, dat ze niet meer vanuit Frankrijk willen starten”, aldus Friederich over de keuze van twee startlocaties. Beide routes zijn circa 550 kilometer.
De Roparun heeft haar naam te danken aan de oorspronkelijke start- en finishplaatsen Rotterdam en Parijs, de 'Rotterdam Parijs run'. Dit jaar start het evenement echter - behalve vanuit Enschede - niet vanuit het vertrouwde Parijs, maar vanuit het kleine plaatsje Clastres. “Dat ligt zo’n 150 kilometer van Parijs. We moeten hier naar uitwijken vanwege de Olympische Spelen, die dit jaar in Parijs worden gehouden”, legt hij uit. Finishplaats van de estafetteloop blijft gewoon Rotterdam.
Lees verder onder de afbeelding.
Het doel van de Roparun is om geld op te halen voor mensen met kanker. “Het is niet gericht op onderzoek naar kanker, daar hebben we andere prachtige doelen voor”, vertelt Friederich. “Het is om het leven van deze mensen een stukje beter te maken. Denk hierbij aan vakantiekampen voor kinderen met kanker of geld voor nieuwe haarwerken.”
Rotterdammer Friederich is lovend als het gaat over het Twentse publiek langs de kant: “Er werden de afgelopen jaren leuke feestjes georganiseerd om de deelnemers een steuntje in de rug te geven.”
Komende maanden organiseren de teams diverse ludieke activiteiten om zo veel mogelijk geld op te halen. “Er is in deze jaren zo veel moois ontstaan en daar willen we de komende jaren op voortborduren.”