Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose gemeenteraad maakt vuist tegen schrappen NS-treinverbinding naar Schiphol: ‘Een dom voornemen’

231204 station hengelo openbaar vervoer 1 TWENTE
Beeld: 1Twente

De Hengelose gemeenteraad snapt niet waarom de NS de directe treinverbinding richting Schiphol tijdelijk schrapt. Een ruim ingediende motie kon op unanieme steun rekenen van de hele gemeenteraad. Zij steunen wethouder Hanneke Steen, die als mobiliteitswoordvoerder namens Twente strijdt voor behoud van de treinverbinding.“Samen met de colleges van alle veertien Twentse gemeenten sturen wij een brief naar de president-directeur van de NS”, sprak Steen tijdens de raadsvergadering.

De motie werd ingediend door VVD’er Mitchell Boers en mede ingediend door bijna alle raadsfracties. De motie is kort maar krachtig: de gemeenteraad spreekt zich uit tegen het beoogde plan om de intercityverbinding naar Schiphol te schrappen. Volgens het liberale raadslid strookt zo'n besluit niet met de ambities van Twente: “Het is gewoon een dom voornemen”, zegt Boers. “Twente doet het goed. Het Rijk kijkt vol vertrouwen naar Twente als regio en naar de ambities die wij hebben op onder andere woningbouw en technologische ontwikkeling”, zegt Boers.

“Het voornemen van de NS symboliseert de afbreuk en verschraling van onze regio.”

'Afbreuk'

“Het voornemen van de NS symboliseert de afbreuk en verschraling van onze regio.” Doelend op de eerder geschrapte directe verbindingen met Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Als het plan doorgaat moeten Tukkers in Amersfoort binnen korte tijd overstappen op een andere trein om bij de luchthaven te komen. Bij vertraging is die overstap niet te halen. Afgelopen dagen hebben de gemeenteraden van Enschede en Borne al een vergelijkbare oproep gedaan.

Krappe overstap

De NS heeft besloten om in de nieuwe dienstregeling van 2025 tijdelijk te stoppen met de directe treinverbinding tussen Enschede en Schiphol. Volgens de NS heeft dit te maken met de problemen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Amsterdam, waar kleine scheurtjes zijn ontstaan in een spoorviaducten. Hierdoor kan er niet op volle snelheid worden gereden, wat volgens de NS weer invloed heeft op andere trajecten. Het gaat om een tijdelijke maatregel, maar de NS weet niet hoe ‘tijdelijk’ dit gaat zijn. Dit leidt tot irritaties bij raadsleden en bij wethouder Hanneke Steen.

20210530 Treinstation Enschede poortjes Coen Krukkert
Lees ook
Directe trein van Enschede naar Schiphol verdwijnt: 'Regio wordt weer de dupe'

Infrastructuur

Die laatstgenoemde voelt zich gesteund door de motie van de raad: “Dit helpt mij om het verhaal over te brengen aan de NS.” Volgens Steen, die als woordvoerder mobiliteit namens de regio Twente aan allerlei landelijke overleggen meedoet, gaan alle colleges van de veertien Twentse gemeenten een brief sturen naar president-directeur Wouter Koolmees. Ook in de landelijke overleggen zal ze het aankaarten, waar spoorbeheerder ProRail ook zit: “De NS moet schipperen, maar het gaat hier vooral ook om een infrastructuurprobleem dat opgelost moet worden.”

De NS gaat de komende tijd in gesprek met regionale overheden en reizigersorganisaties over de nieuwe dienstregeling. Hier kunnen nog aanpassingen worden doorgevoerd. In het najaar wordt de nieuwe dienstregeling bekendgemaakt. Tot die tijd blijft de Twentse lobbytrein doordenderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.