Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Oekraïners én opvangende gemeente snakken naar duidelijkheid: 'Wat doen we na 4 maart volgend jaar?'

De opvang aan de Hazenweg in Hengelo een borrelende vulkaan noemen, gaat misschien wat ver, maar de bewoners leven er continu tussen hoop en vrees. De 270 Oekraïners die er verblijven, denken de ene dag - nadat ze positieve berichten van thuis hebben gehoord - dat ze morgen misschien weer terug kunnen en de andere dag - na slecht nieuws - dat ze huis en haard misschien wel nooit weer zien. "En zo'n opmerking van Mona Keijzer vind ik dan niet handig."

Dit vertelt Simone van Rooij woensdag 14 februari aan tafel bij presentator Ernst Bergboer in 1Twente Vandaag. Van Rooij is locatiemanager van de opvang aan de Hazenweg, waar 270 Oekraïners samenleven met 155 asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Syrië, Iran en Irak. BBB-kamerlid Mona Keijzer hintte enkele weken geleden op de eventuele terugkeer van Oekraïners naar veilige gebieden in het westen van het land, 'omdat we niet iedereen hier kunnen huisvesten'.

Dagkoersen

Van Rooij daarover: "Eerlijk gezegd denk ik niet dat veel van onze bewoners dit hebben opgepikt en dat is eigenlijk wel prima, want zij hebben al genoeg om zich zorgen over te maken." Laat onverlet dat ze het niet handig vindt dat politici van alles roepen: "De Oekraïners hier leven met dagkoersen. De ene dag horen ze berichten dat het beter gaat en dromen ze van een snelle terugkeer en de andere dag krijgen ze minder goed nieuws te horen en denken ze 'ik blijf voor altijd hier'."

“Die richtlijn loopt in maart volgend jaar af, maar dan zullen echt niet alle Oekraïners Hengelo verlaten hebben. Wat zijn de scenario's? Daarover moet helderheid komen.”

Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Die duidelijkheid zouden Van Rooij en haar collega's ook graag hebben: "De Oekraïners mogen hier tot 4 maart volgend jaar blijven op basis van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie, maar wat gebeurt er daarna?" Interviewer Ernst Bergboer: "Hiermee doe je een appel op de politiek in Den Haag en Brussel?" Van Rooij: "Absoluut. Die richtlijn loopt in maart volgend jaar af, maar dan zullen echt niet alle Oekraïners Hengelo verlaten hebben. We hebben dus helderheid nodig wat de verschillende scenario's zijn." Dat is niet alleen wenselijk voor de mensen zelf, maar ook voor de gemeente die de opvang regelt, benadrukt de locatiemanager, die zelf in dienst is van de gemeente Hengelo.

Wachtlijsten

Een jaar geleden was Van Rooij ook te gast bij 1Twente en toen uitte ze haar zorgen over de geestelijke noden van de hier verblijvende Oekraïners. Die zorgen zijn er nog altijd, vertelt ze: "Deels doordat we in Nederland in z'n algemeenheid te maken hebben met lange wachtlijsten in de zorg, maar ook omdat veel Oekraïners hun emoties niet makkelijk tonen. Er zijn gelukkig initiatieven zoals Empatia. Dat koppelt Oekraïners met een hulpvraag aan in Nederland verblijvende Oekraïense zorgprofessionals. Maar dan nog: mensen moeten zich wel bloot durven geven."

240125 oekraineopvang hazenweg echtpaar FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Valeriy en Maryna zijn tevreden in Hengelo, maar willen ooit graag terug naar Marioepol: 'Hier hebben we niks, alleen elkaar'

Sloop

Van Rooij is ook betrokken bij de circa 200 Oekraïense bewoners van De Nijverheid. Zij moeten dit voorjaar verkassen, omdat hun huisjes gesloopt gaan worden. Inmiddels is duidelijk dat de helft naar de Hazenweg verhuist. Van de andere helft komen twaalf gezinnen (51 personen) in aanmerking voor een vervangende woning, omdat ze vanwege een beperking of hun gezinssituatie niet naar de Hazenweg kunnen. Het is namelijk nogal een overstap: vanuit het eigen huisje in De Nijverheid naar een kamer aan de Hazenweg. Daar kunnen bewoners niet zelf koken, hebben ze geen eigen sanitair en geen tuintje.

'Alsnog welkom'

Voor driekwart van alle Oekraïners in De Nijverheid zijn er geen belemmeringen om naar de Hazenweg te verhuizen. Toch hebben 49 bewoners, om welke reden dan ook, aangegeven zelf vervangende woonruimte te gaan zoeken. Van Rooij: "Een deel is dat al gelukt en een ander deel gaat dat misschien niet lukken. Die zijn dan alsnog welkom bij ons uiteraard."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.