Ongeveer tweehonderd Oekraïners, Enschedeërs en andere belangstellenden hebben zaterdagmiddag, op de dag dat twee jaar geleden de grootschalige inval in Oekraïne begon, de première van de eerste aflevering van de documentaireserie "Van Twente tot Oekraïne" bijgewoond. De eerste aflevering ging over het transport van Twentse hulpgoederen naar het dorp Ploske, nabij Kyiv.
In een volle zaal in het Enschedese muziekcentrum werd de eerste aflevering van de documentaire 'Van Twente tot Oekraïne' vertoond. Sommige Oekraïners hadden vlaggen bij zich en lieten de trots voor hun land en volk blijken. Na de documentaire was er gelegenheid voor de aanwezigen om over hun ervaringen van de oorlog te praten. Veel van de aanwezige Oekraïners verblijven in de opvang De Noordmolen of in de Tesinkweide in Boekelo. De meesten zijn inmiddels al bijna twee jaar in Nederland.
De documentaire werd dan ook met applaus ontvangen: "Heel dapper van de journalisten dat ze naar Oekraïne zijn gegaan om een klein deel van ons verhaal te vertellen", zegt een Oekraïense bezoeker. De hulp en steun vanuit Nederland en Twente doet haar goed: "Jullie zijn echt als een vriend voor ons. Wij voelen ons maximaal gesteund."
1Twente-journalisten Ernst Bergboer en Jessy Soepenberg reisden afgelopen oktober naar Oekraïne. Zij volgden een vrachtwagen met noodhulp die vanuit Denekamp naar Oekraïne ging. Het was het twaalfde transport dat door Stichting Oost-Europa Dinkelland werd gezonden naar het door oorlog getroffen land.
Lees verder onder de afbeelding.
Na de première van de documentaire werd er in de Enschedese bibliotheek een foto-expositie geopend met indrukwekkende zwart-witfoto's die Bergboer en Soepenberg hebben gemaakt tijdens hun reis naar Oekraïne. Ook hangt er een portret van president Zelensky, geschilderd door de Kyivse kunstschilder Viktoriia Kartashova. Bergboer blikt terug op tachtig jaar geleden, toen Nederland werd bezet door Duitsland: "Het is belangrijk om stil te staan bij het feit dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn."
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Een ‘speciale militaire operatie’, maar feitelijk de escalatie van een conflict dat in 2014 al begon. Met de annexatie van De Krim en de inlijving van Donetsk en Loehansk. 1Twente reisde in oktober 2023, in het spoor van hulp uit de regio, naar Oekraïne en doet verslag.
Aflevering 1: Transport uit Twente
24 februari 2024
Aflevering 2: Mijnenles op de middelbare
2 maart 2024
Aflevering 3: Het offer
9 maart 2024
Aflevering 4: Verlies en veerkracht
16 maart 2024
In de Enschedese bibliotheek (Centrum) is vier weken lang de expositie te zien. Daar is ook de nieuwste aflevering van dit vierdelige reisverslag te zien.
Meer
lezen of zien van onze verslaggeving over de oorlog in Oekraïne? Kijk dan in het dossier op de website van
1Twente.
Deze publicatie kwam mede tot stand met een bijdrage van het
Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.