Jarenlang werd het mbo gezien als een ondergeschoven kindje, maar daar begint nu langzamerhand verandering in te komen. Bij Hengeloos Peil bespreken Emma de Nooij, Mbo Uitblinker van 2022, en bestuursvoorzitter Trudy Vos van het ROC van Twente het belang van het middelbaar beroepsonderwijs en de waardering voor de studenten. "We kunnen gewoon trots zijn op onszelf."
Tijdens de uitzending van Hengeloos Peil werd een video gedeeld van hbo-studenten, die hun mening geven over het mbo en mbo-studenten. Mbo'ers zouden, volgens de geïnterviewde studenten, 'altijd lui zijn, in trainingsbroek op school lopen en veel spijbelen'. "Ik word er niet direct heel blij van", zegt Vos na het zien van die beelden.
Volgens de schoolbestuurder lag in de afgelopen decennia de focus vooral op theoretisch en academisch onderwijs. Tegenwoordig is dat echter anders: "Steeds vaker komen jongeren van de havo en het vwo naar ons toe, omdat ze tijdens hun studie niet de hele dag met hun hoofd bezig willen zijn." Volgens Vos is die combinatie van theorie en praktijk wat het mbo juist kenmerkt.
Emma de Nooij is oud-student van het ROC van Twente en was twee jaar geleden Mbo Uitblinker van het jaar: "Toen ik nog op niveau 2 zat, merkte ik dat er een soort taboe op het mbo zat. Mensen vonden het blijkbaar lastig om te vertellen dat ze het mbo deden." Ze denkt dat dit in de toekomst steeds minder wordt, naarmate het beeld van het mbo positiever verandert.
De oud-studente heeft zich twee jaar geleden aangemeld voor de verkiezing tot Mbo Uitblinker: "Ik dacht bij mezelf: waarom niet?Waarom zou ik mezelf er niet voor opgeven? Nooit geschoten is altijd mis." Bij de verkiezing tot Mbo Uitblinker moet je een doel formuleren. Emma de Nooij: "Mijn doel was om het trots zijn als mbo'er meer bespreekbaar te maken."
Dat mbo'ers meer dan ooit nodig zijn, laten de arbeidsmarktcijfers zien. In het derde kwartaal van 2023 stonden er 11.900 vacatures open, waaronder veel mbo-functies. De vraag naar gekwalificeerd technisch personeel en zorgpersoneel in de regio is groot. Dat merken ze ook bij het ROC van Twente. Trudy Vos: "Er is een groot tekort aan goede vakmensen. Ouders hamerden er op de basisschool vaak op dat hun kinderen naar de havo of vwo zouden gaan, omdat het vmbo destijds een negatieve connotatie had. Het gaat nu de goede kant op, maar van dat oude beeld plukken we nu nog steeds de zure vruchten."