Een Twentse film maken, terwijl je afstudeert aan de filmacademie in Amsterdam. Het is niet gebruikelijk. Toch deden ze het, regisseur in spé Ronald Zuidinga en productie-student Robbin van Mechelen. Ze komen allebei uit Twente en gingen voor het afstuderen terug naar hun roots. Daarmee willen ze een signaal afgeven: het is mogelijk om binnen de Nederlandse filmindustrie te kiezen voor lokale verhalen, die zich niet enkel afspelen in de randstad. En dat gebeurde, vorige week werd hun korte film ‘Doodgewoon’ opgenomen in Twente.
Ze draaiden in Oldenzaal, Tubbergen, Weerselo, Wierden, de Lutte en in Enschede. Een enorme klus, want het hele team moest voor acht dagen verplaatst worden van Amsterdam naar Twente.
Het idee voor de film kwam van Ronald. Zijn oma had iets aan haar hart en hij vroeg zich af hoe dat eigenlijk zat als ze er niet meer is. Ze spraken er nooit over, maar toen hij er naar vroeg bleek dat oma goed had nagedacht over het hele overlijdensproces. “Mijn oma en ik gingen uiteindelijk zelfs oefenen wat ik moest zeggen tijdens haar dienst. Heel absurd natuurlijk. Het heeft me heel erg geholpen toen ze eenmaal overleed, want ik wist al wat zij er van vond en wat ik moest gaan zeggen. Dat maakte het zelfs lachen op de begrafenis”.
Lees verder onder de afbeelding.
De film moet laten zien hoe Tukkers omgaan met de dood. Op een nuchtere en vaak rationele manier. De traditionele normen en waarden van Twente en het Noaberschap moet doorschemeren in de film van de studenten. Ook moet de film niet alleen de verdrietige kant laten zien, maar mag er ook de nodige humor aan bod komen.
In de voorbereiding werd er ook gekeken naar films die al gemaakt zijn in Twente, een bekende is natuurlijk De Beentjes van Sint Hildegard. De studenten keken onder andere naar de locaties die gebruikt zijn in de film, maar hun oog viel ook op de hoofdpersoon van beruchte film. "We hebben Herman Finkers een handgeschreven brief door de brievenbus gedaan en gevraagd of hij mee wilde spelen in onze film", lacht producent Robbin. "Helaas was zijn agenda te vol om mee te werken".
De casting had ook een Twents tintje; dat werd in Enschede gedaan. De hoofdrol voor de film is weggelegd voor de Enschedese Emma (9). "Ze is natuurlijk geen professional. Het is de eerste keer dat ze voor de camera staat. Het was even een zoektocht maar het heeft zeker niet teleurgesteld, het was heel leuk om met haar te werken", aldus Ronald.
De andere twee hoofdrolspelers waren wel professionele acteurs, maar komen niet uit Twente. Er werd een taalcoach ingezet om hen de Twentse tongval bij te brengen.
Omdat de gehele cast van Amsterdam naar Twente moest worden verplaatst, heeft het project een aardig kostenplaatje. De studenten zijn nog hard op zoek naar steun voor hun afstudeerfilm via voordekunst.nl. De film wordt in het najaar uitgezonden bij de EO en zal ook te zien zijn op het Keep An Eye Festival in juli.