Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede houdt miljoenen over van subsidie voor opvang Oekraïners: 'Maar er wachten nog flinke opgaven'

De Noordmolen Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Om gevluchte Oekraïners een goede opvang te bieden, krijgen gemeenten in Nederland een vergoeding van het Rijk. In de praktijk blijken veel gemeenten makkelijk uit te komen met die subsidie. Enschede is er daar één van. Het college zegt over 2023 zelfs een overschot van ongeveer 9 miljoen euro te hebben op de 'Oekraïne-gelden'. De vraag is wat er met dat geld moet gebeuren.

Wethouder Arjan Kampman deed de 'winstverwachting' maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. Herman Brouwer (EnschedeAnders) las berichten over de 'overschotten' uit het hele land en vroeg zich af hoe Enschede uitkomt met de vergoeding voor de opvang van Oekraïners.

500 opvangplekken

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de financiële bijdrage voor de opvang van ontheemden in het leven geroepen. In eerste instantie ging het om een bedrag van 100 euro per persoon per dag. Eind 2022 is die vergoeding bijgesteld naar 83 euro en vanaf 1 januari dit jaar geldt een bedrag van 61 euro. In Enschede worden op dit moment ongeveer 500 Oekraïners opgevangen, waarvan circa 300 in de Noordmolen en de rest op de Teesinkweide in Boekelo. Binnenkort komen er nog een kleine honderd opvangplekken bij in de Noordmolen.

Verdeling in het voorjaar

Hoe dan ook: de gemeente Enschede bleek afgelopen jaar in ieder geval makkelijk uit te kunnen met de middelen vanuit het Rijk. "Dat betekent dat wij ongeveer 9 miljoen euro overhouden", aldus wethouder Kampman. Formeel is dit een 'winst' over 2023. Dat betekent dat dit pas bij de behandeling van de jaarresultaten, later in het voorjaar, officieel wordt gepresenteerd. De grote vraag is nu wat er met het overgebleven geld moet gebeuren.

De Noordmolen Ernst Bergboer 2022 03 30 153516 uzyh
Lees ook
Enschede gaat tientallen Oekraïense vluchtelingen extra opvangen in de binnenstad

Dat is niet geoormerkt, dus in principe vrij te besteden voor andere zaken. De gemeenteraad heeft het zogeheten budgetrecht en bepaalt dus waar het geld voor wordt ingezet. Toch licht wethouder Kampman een tipje van de sluier. Financieel gezien ziet het er op andere fronten namelijk niet zo rooskleurig uit. "We hebben nog een flinke opgave in de stad", aldus Kampman. Het college heeft dus zelf ook bestedingsdoelen op het oog. "We zullen daarom met voorstellen richting de gemeenteraad komen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.