De toekomst van het Stadstheater ligt in handen van de Almelose gemeenteraad. Die beslist dinsdagavond over het al dan niet toekennen van een subsidie voor de komende 15 jaar. Het wordt spannend, te meer omdat er volgens de directie ruis op de lijn zit over de bestemming van het subsidiegeld. "Dat geld gaat niet in stenen. Dat is een hardnekkig misverstand.”
Woordvoerder en adviseur André Oude Weernink van het Stadstheater benadrukte maandag bij 1Twente Vandaag nog eens dat er geen geld aan de gemeente wordt gevraagd voor het investeren in de aanpassing van het Stadstheater. "De 3 miljoen euro per jaar over een periode van 15 jaar is bestemd voor de programmering en alles wat daar bij komt kijken en de investering in de schouwburg. Maar niet in het vastgoed."
Volgens directeur Esther Hammink wordt niets overvraagd, vergeleken met de subsidies voor schouwburgen in vergelijkbare plaatsen in de regio. "Bovendien zit de gemeente over 15 jaar voor een dubbeltje op de eerste rang als de lening voor de investering in het theater is afbetaald. Dan kan de subsidie in het jaar daarna ongeveer worden gehalveerd. Een goedkoper theater met 1000 plaatsen kun je als gemeente niet krijgen.”
Daarom snapt Hammink niet waarom de gemeente in de opties die ze aan de raad heeft voorgelegd, zeggenschap in het vastgoed wil hebben bij het toekennen van de programmeringssubsidie. "Er wordt gesteld dat het tegen de principes van de gemeente indruist om gemeenschapsgeld in een commercieel bedrijf te investeren. Dat doet men helemaal niet en daar is ook niet om gevraagd. Het is een heel vervelend misverstand dat een verkeerde voorstelling van zaken geeft.”
Almelo heeft aangegeven voor een toekomst met een theater te gaan. Eén van de drie scenario’s aan raad gaat over het subsidiëren van het afbouwen van het Stadstheater over een periode van 10 jaar. Het plan is dat Almelo daarna zelf een nieuw theater gaat bouwen en de familie Hammink wordt bedankt voor de bewezen diensten. Het Stadstheater zegt daar niet in mee te zullen gaan.
Oude Weernink hoopt dat de gemeenteraad verder vooruit kijkt als ze vanavond een besluit neemt. "We gaan voor behoud van het huidige Stadtheater, maar niet tegen elke prijs en zeker niet als het over 10 jaar alsnog is afgelopen. Hopelijk ziet de raad in dat de bouw van een nieuw theater rond de 100 miljoen gaat kosten en daar komen de kosten van een organisatie later nog bij. Als gemeenten, zoals het er nu naar uitziet, in die jaren wellicht weer uit een financieel dal klimmen, zouden de kosten van een nieuw theater de gemeente Almelo nog wel eens als een molensteen om de nek kunnen hangen. Dan is een bijna gehalveerde culturele subsidie voor het Stadstheater tegen die tijd toch een meer verantwoorde investering.”