Verkeer
Stuur appje
Zoek

NS baalt zelf ook van schrappen directe trein van Enschede naar Schiphol: 'Kiezen uit twee kwaden'

20240301 intercity trein ns pixabay
Beeld: Pixabay

De NS is zelf ook niet blij dat het de directe trein tussen Enschede en Schiphol vanaf eind dit jaar moet schrappen. Dat zegt de vervoerder in een reactie op de vele kritiek die er is op het besluit. Volgens gedeputeerde Martijn Dadema zet het schrappen van de treinverbinding de leefbaarheid in Twente onder druk. "We willen het verdwijnen van de verbinding voorkomen", zegt hij.

Nu rijdt er nog elk uur een directe trein van Enschede naar Schiphol, maar vanaf december verdwijnt de verbinding uit het spoorboekje. De NS schrapt de verbinding vanwege problemen met de hogesnelheidslijn elders in het land. Volgens de vervoerder wordt de treinverbinding tijdelijk geschrapt, maar het is nu nog niet duidelijk voor hoe lang. Het besluit heeft veel stof doen opwaaien. Reizigersorganisaties, de gemeenteraden van Enschede en Hengelo, en ook de overgrote meerderheid van Provinciale Staten in Overijssel willen dat NS het besluit terugdraait.

'Leefbaarheid onder druk'

Gedeputeerde Dadema kreeg woensdag de opdracht om alles in het werk te stellen om de 'Schipholtrein' te behouden voor Overijssel. "Waar het om gaat is dat we inwoners hebben in Enschede, die makkelijk naar de Randstad moeten kunnen en in omgekeerde richting. Dat moet de leefbaarheid in onze regio omhoog houden. En juist dát komt onder druk te staan", zegt Dadema tegen RTV Oost.

20210530 Treinstation Enschede poortjes Coen Krukkert
Lees ook
Grote meerderheid in Provinciale Staten vraagt actie om intercity Enschede-Schiphol te behouden

Hij wijst daarbij op het rapport 'Elke regio telt'. Uit dat onderzoek bleek dat regio's als Twente worden achtergesteld op bijvoorbeeld de Randstad. De Rijksoverheid moet deze regio's versterken en de welvaart moet er worden vergroot, concludeerden de onderzoekers. "We hebben met elkaar mooie rapporten gekregen waarin staat dat regio's belangrijk zijn. Het is jammer dat op dit onderwerp Twente dan het onderspit delft", vertelt Dadema.

Twee minuten

Reizigers uit Twente en Deventer die het vliegtuig op Schiphol willen pakken, moeten vanaf december overstappen op Amersfoort. De overstaptijd, met volle koffers, is daar 'slechts' twee minuten. "Het leidt tot ongemak; veel mensen vinden een overstap vervelend. Vooral als je dan ook nog met volle koffers moet overstappen", ziet Bert van der Wee, hoogleraar Transport aan de TU Delft.

icon_main_info_white_glyph

NS: 'Enorm vervelend'

“We vinden het enorm vervelend dat reizigers tussen Oost-Nederland en Schiphol voorlopig hun rechtstreeks trein kwijtraken. En dit was ook nooit onze bedoeling”, zegt Maarten Haverkamp, regiodirecteur Noordoost bij NS. "Het is voor ons kiezen uit twee kwaden. Het alternatief zou zijn om de reizigers tussen Noord-Nederland, Zwolle en Schiphol een overstap te geven in Almere. Deze overstap zou echter zo krap zijn dat de meeste reizigers dan een halfuur zouden moeten wachten. Dat is onacceptabel." Een rechtstreekse verbinding tussen de Twentse steden, Deventer, Apeldoorn en Schiphol blijft op tafel. "Zodra het kan, zullen we deze herstellen."

Hij verwacht dat reizigers uit Overijssel straks een half uur eerder van huis gaan. "Voor het geval je de overstap mist. Juist de heenweg, als je het vliegtuig moet halen op Schiphol, wil je niet te laat komen." Hij benadrukt wel: "Je hebt meer verbindingen in het land met maar twee minuten overstaptijd en dat gaat er eigenlijk heel vaak wél goed."

Leefbaarheid écht onder druk?

Maar zet het verdwijnen van een directe treinverbinding naar Schiphol de leefbaarheid écht onder druk? Van der Wee betwijfelt dat. "De leefbaarheid hangt van veel meer kenmerken af, ook van andere vormen van openbaar vervoer en zaken als hoe mooi en veilig het ergens is."

Gedeputeerde Dadema hoopt de NS desalniettemin nog op andere gedachten te brengen. "Ik zie binnenkort ook de staatssecretaris van Infrastructuur bij een werkbezoek. Daar zal ik haar er ook op aanspreken", zegt hij.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.