Jaarlijks overlijden ruim vijfduizend mensen aan de gevolgen van een accidentele val, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In Losser zijn ze gestart met ‘Zeker op de benen met de Smartfloor’. Hierbij kan er binnen enkele seconden gekeken worden hoe hoog het risico is op een mogelijke val.
Valincidenten in en rondom het huis komen voornamelijk voor bij oudere mensen, waarbij voorkomen beter is dan genezen. “We proberen mensen op te zoeken met een verhoogd valrisico”, vertelt beweegcoach Jurgen Schiphorst. “We willen het aantal valincidenten terugdringen en mensen bewust maken wat hier zelf aan kunnen doen.”
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal overledenen ten gevolge van een val fors gestegen is in de afgelopen tien jaar. “Landelijk overlijden er jaarlijks meer dan vijfduizend mensen aan de gevolgen van een val, dat is best veel”, zegt Schiphorst. Het gaat hierbij voornamelijk om senioren in en rondom het huis.
Een val op oudere leeftijd kan ook zorgen voor een letsel, zoals een gebroken heup of pols. “Met alle gevolgen van dien”, aldus wethouder Marian Oosterbroek. “We hebben in de gemeente Losser de Smartfloor aangeschaft zodat 65-plussers op een hele laagdrempelige en snelle manier kunnen zien wat hun valrisico is. Dit is gratis en duurt maar een paar tellen.”
Het valrisico wordt bepaald door sensoren in de vijf meter lange Smartfloor. “Deelnemers lopen hierop heen en terug, waarna er een valrisico-profiel ontstaat”, legt de beweegcoach uit. De innovatieve mat meet de paslengte, pasfrequentie en loopsnelheid. Door middel van een algoritme wordt vervolgens een valrisico-profiel opgesteld.
Na de test krijgen mensen een flyer met daarop de bijbehorende adviezen. “We hebben drie kleuren die de risico’s aangeven”, zegt Schiphorst. Bij een laag valrisico krijgen mensen een groene flyer, bij een gemiddeld risico is deze oranje en bij een hoog valrisico rood. Op deze flyer staat een passend advies wat deze persoon het beste kan doen om een eventuele val te voorkomen.
“Het mooiste zou zijn als de mat altijd hier in de raadzaal ligt, dan gaan we echt meters maken”, lacht Schiphorst. “Maar dat kan natuurlijk niet.” De gemeente wil de mat op zo veel mogelijk plekken en dorpskernen in gaan zetten. “We zoeken activiteiten op waar ouderen bij aanwezig zijn.”