Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose ouderen door basisschoolkinderen in het zonnetje gezet met verzorgde lunch

Lunch ouderen basisschool expeditiewijz 1twente
Beeld: 1Twente

Hengelose ouderen werden donderdagmiddag in het zonnetje gezet met een geheel verzorgde lunch, verzorgd door basisschoolleerlingen van basisschool ExpeditieWijz en leden van Cliëntenraad Minima & WMO Hengelo. Tijdens de lunch konden de leerlingen met de ouderen praten over vroeger.

Alles was tot in de puntjes verzorgd door de leerlingen van de basisschool, samen met leden van de Cliëntenraad Minima & WMO Hengelo. Via de cliëntenraad werden 12 ouderen uitgenodigd voor de lunch. Een aantal kinderen waren enthousiast en hadden eigenhandig enkele willekeurige ouderen van de straat geplukt om mee te laten lunchen.

In de watten gelegd

Eén van de bezoekers was de 79-jarige Magda, die samen met haar man was uitgenodigd door de cliëntenraad. "Ik heb kleinkinderen die al wat ouder zijn. Het is leuk om hier met alle kinderen te zijn." De kinderen hadden de uitnodigingen zelf gemaakt en versierd. "We worden hier helemaal in de watten gelegd door de kinderen. Ze zijn allemaal ontzettend goed opgevoed. Dat geeft hoop voor de toekomst", lacht Magda.

“De kinderen leren van alles bij zo'n lunch, zoals hoe je iemand aanspreekt. Het is heel betekenisvol”

Betekenisvol

De georganiseerde lunch vond plaats bij Basisschool ExpeditieWijz. De leerlingen waren druk bezig geweest met de organisatie van het uitje. De school kent een eigen concept met kleine groepen waarin kinderen van verschillende leeftijden zitten. "Bij ons hebben we geen groep één, twee, drie of vier. Onze groepen zijn gemengd qua leeftijd. Op deze manier kunnen ze veel van elkaar leren," zegt schooldirecteur Monique Engberink.

Het organiseren van een lunch is dan ook een goede leerschool voor de leerlingen: "De kinderen leren van alles bij zo'n lunch, zoals hoe je iemand aanspreekt. Het is heel betekenisvol", zegt Engberink. De lunch maakt deel uit van een project waarin kinderen leren over vroeger, inclusief gesprekken met mensen van de oudere generatie.

Geschiedenis

De kinderen hebben voor het schoolproject een VOC-schip, het Openluchtmuseum of het Anne Frankhuis bezocht. Ook Magda (62) was te gast en begrijpt het belang van het bespreken van geschiedenis: "Mijn vader was zelf joods en moest als kind onderduiken. Je kunt je niet voorstellen hoe dat is als kind.

'Expedities'

Dit soort projectreizen hebben meerwaarde, zegt Engberink: "Wij noemen dit expedities. Kinderen kunnen de geschiedenis dan echt beleven. Dat werkt beter dan alleen vanuit een boek." De tienjarige Denzel is met zijn groepje naar een replica van een VOC-schip geweest. "Het echte schip was al gezonken. Dit schip hebben ze precies nagemaakt. Het was leuk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.