Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jonge vrouwen naroepen en nalopen: Enschede pakt de komende twee jaar straatintimidatie aan

Meisje park tegenlicht - Volkspark
Beeld: Ernst Bergboer

Twintig Nederlandse steden tekenden vrijdag een pact om intimidatie van jonge vrouwen aan te pakken. Enschede is, met Hengelo en Almelo, een van de steden die ervoor wil zorgen dat vrouwen zich op straat veiliger gaan voelen. Dat meldt de NOS.

Twee op de drie vrouwen en meisjes tussen de 15 en 25 jaar hebben er ervaring mee (veel meer dan jongens en mannen): nafluiten of -roepen, seksuele toespelingen en zelfs betasten zonder dat je daar om hebt gevraagd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vrijdag tekenden twintig gemeenten met demissionair minister Dijkgraaf (OCW) een overeenkomst om dat soort praktijken een halt toe te roepen.

Aanpak op meerdere fronten

De gemeenten die het pact ondertekenden zien een meerledige aanpak voor zich. Zij gaan bijvoorbeeld ervaringen uitwisselen om te ontdekken welke maatregelen het beste werken. Dat kan gaan over het organiseren van gesprekken met jongens en mannen over de bejegening van meisjes en vrouwen, maar ook over het opleiden van horeca-personeel of het organiseren van tegengeluid: gastjes die zich lullig gedragen aanspreken op gedrag. Of degene die lastiggevallen wordt vragen of ‘ze oké is’.

Petitie leidde al tot maatregelen

Enschede had al de nodige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat vrouwen minder vaak lastig gevallen worden op straat. Belangrijke aanleiding was een petitie van Myrthe van der Houwen in 2019, destijds studente en bewoonster van de binnenstad. Van der Houwen had schoon genoeg van ongewenste op- en aanmerkingen als zij ‘gewoon’ boodschappen haalde of uit ging en gaf het probleem een gezicht.

20210602
Lees ook
Enschede gaat seksuele intimidatie aanpakken met lokagenten, camera's en opvoeding

Er werden lokagenten ingezet, er kwam een meldpunt en de controles in de Noorderhagen - een straat in de binnenstad waar veel overlast werd ervaren - werden opgevoerd. Burgemeester Roelof Bleker beloofde bij zijn aantreden, twee jaar geleden, dat hij veiligheid op straat tot een speerpunt wilde maken. Hij verscherpte onder meer het cameratoezicht in de binnenstad.

VVD-raadslid Malkis Jajan kwam met een voorstel om de Algemene Politieverordening (APV) aan te passen en seksuele intimidatie in de stad strafbaar te stellen. Dat ligt juridisch vooralsnog moeilijk - er is nog geen wetgeving op dat gebied - maar het voorstel werd wel aangenomen.

461279 Schermafbeelding 2020 06 05 om 174856
Lees ook
"Het is vernederend en kwetsend"

Het vrijdag ondertekende pact tussen twintig steden behelst een periode van twee jaar. Het ministerie van OCW heeft geld beschikbaar gesteld dat wordt bijgelegd bij middelen die gemeenten vrijmaken. Enschede ontvangt jaarlijks 30.000 euro uit dat potje.

De stad besteedt zo’n 850.000 euro per jaar aan het project ‘Veilige Steden’ (dat gaat overigens om meer dan tegen meisjes en vrouwen gerichte straatintimidatie alleen). Kennisinstituut voor sociale vraagstukken Movisie biedt inhoudelijke en praktische ondersteuning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.