Twintig Nederlandse steden tekenden vrijdag een pact om intimidatie van jonge vrouwen op straat aan te pakken. Hengelo is, met Enschede en Almelo, een van de steden die ervoor wil zorgen dat vrouwen zich op straat veiliger gaan voelen. Een in 2022 toegezegd gemeentelijk plan van aanpak is er echter nog altijd niet.
Twee op de drie vrouwen en meisjes tussen de 15 en 25 jaar hebben er ervaring mee (veel meer dan jongens en mannen): nafluiten of -roepen, seksuele toespelingen en zelfs betasten zonder dat je daar om hebt gevraagd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vrijdag tekenden twintig gemeenten met demissionair minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een overeenkomst om dat soort praktijken een halt toe te roepen.
Elk van deze steden krijgt vanuit het ministerie een bedrag van 30.000 euro. Wat dit voor Hengelo betekent? Een woordvoerder legt uit: "Binnenkort gaat er een ‘plan van aanpak straatintimidatie’ naar de raad, waarin staat welke maatregelen we gaan nemen, naast de al bestaande maatregelen. Ook de uitkomsten van een vorig jaar gehouden enquête nemen we daarin mee. Het geld zal hiervoor gebruikt worden."
De gemeente werd in februari 2022 aangemoedigd hiermee aan de slag te gaan door een motie van de bijna voltallige gemeenteraad. Hierin werd het college opgedragen 'een plan van aanpak te maken om dit thema gericht aan te pakken, zodat dit duidelijker onderdeel wordt van het veiligheidsbeleid'. Dit plan van aanpak zou nog in 2022 aan de raad voorgelegd moeten worden.
Dat is nu, twee jaar later, nog altijd niet gebeurd. Volgens de woordvoerder staat dit echter op de planning. En ondertussen is er dus 30.000 euro beschikbaar gesteld door de minister.
De woordvoerder van de gemeente vertelt dat er al wel het nodige gebeurt: "Zo leveren we een bijdrage aan het programma ‘Gezonde school’ van de GGD, waarin onder meer is omschreven hoe je met elkaar omgaat op school, zowel fysiek, maar ook online. En in samenwerking met Bureau Halt en het jongerenwerk bevorderen we de weerbaarheid en bewustwording van jongeren."
De twintig gemeenten die het pact ondertekenden zien een meerledige aanpak voor zich. Zij gaan bijvoorbeeld ervaringen uitwisselen om te ontdekken welke maatregelen het beste werken. Dat kan gaan over het organiseren van gesprekken met jongens en mannen over de bejegening van meisjes en vrouwen, maar ook over het opleiden van horeca-personeel of het organiseren van tegengeluid: gastjes die zich lullig gedragen aanspreken op hun gedrag. Of degene die lastiggevallen wordt vragen of ‘ze oké is’.