Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente Losser doet mee aan de MKB toegankelijke route in de app ‘ongehinderd’

LOSSER Jeanette Peter wethouder Oosterbroek
Beeld: Gemeente Losser

Hoe breed is de voordeur? Zijn er opstapjes? Zijn de letters van de winkel goed leesbaar? Kortom, kun je als rolstoelgebruiker of gebruiker van een rollator, terecht in deze zaak? Of dat zo is, staat te lezen in de app ‘ongehinderd’. Sinds kort is ook gemeente Losser in de app te vinden.

Experts van de organisatie Ongehinderd brachten, samen met Jeanette Davina, rolstoelgebruiker uit de gemeente Losser, in beeld gebracht hoe toegankelijk winkels en restaurants in de gemeente zijn voor mensen met een beperking. Met het doel dat inwoners en bezoekers met de ‘MKB toegankelijke route’, via de app, kunnen zien waar zij ongehinderd een bezoek kunnen brengen.

“Met deze app kan ik van te voren zien of ik ergens wel of niet makkelijk naartoe kan”

Meerwaarde app

Ervaringsdeskundige Jeanette Davina heeft de afgelopen tijd ondernemers benaderd met de vraag of ze deel willen nemen aan de MKB toegankelijke route. Jeanette: “Ik heb nu Losser grotendeels gehad en ga de komende tijd langs bij ondernemers in het buitengebied en de andere dorpskernen van onze gemeente. Voor mij als rolstoelgebruiker, maar ook voor mensen met een rollator of mensen met een audio- of visuele beperking is de app echt van meerwaarde. Eerder ging ik bijvoorbeeld weleens met mijn dochter ergens winkelen. En dan zag ik pas bij aankomst dat deze winkel een trap had. Dan moest ik buiten blijven. Met deze app kan ik van te voren zien of ik ergens wel of niet makkelijk naartoe kan. En ook of er bijvoorbeeld een grotere paskamer of invalidetoilet is.”

Peter's Wooncomfort

Ook de gemeente Losser staat nu in deze app. Alle restaurants en winkels die in de app staan, hebben meegewerkt aan een toegankelijkheidsonderzoek van Ongehinderd.
Eén van de winkels is Peter’s Wooncomfort in Losser. Zijn winkel blijkt bijvoorbeeld heel toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.
In de app staat onder andere over Peter’s woonwinkel: ‘De entree is zichtbaar vanaf de dichtstbijzijnde openbare weg en herkenbaar door het huisnummer of de locatienaam. De letters zijn groot en leesbaar. De deur is breed genoeg voor een rolstoel of rollator, namelijk 90 centimeter breed.’

Mee doen

Wethouder Marian Oosterbroek bracht samen met Jeanette Davina een bezoek aan Peters’ woonwinkel om hem persoonlijk te bedanken voor zijn deelname. Wethouder Oosterbroek: “Wat fantastisch dat zoveel winkels en restaurants hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente mee kan doen. En het gevoel heeft erbij te horen.”

Uitnodiging ondernemers

Ze nodigt alle ondernemers die nog niet hebben meegedaan aan het onderzoek uit om zich ook aan te melden. “Ook als je misschien nog niet zo toegankelijk bent. De experts geven ook handige tips hoe je met een kleine verandering de toegankelijkheid al verbetert.”

icon_main_info_white_glyph

App en onderzoek

Download de app ‘ongehinderd’ in de App- of Playstore. Typ bij ‘zoeken’ Losser in. Men vindt dan de MKB toegankelijke winkel route en de MKB toegankelijke horeca route in de gemeente.

Ondernemers uit gemeente Losser die een toegankelijkheidsonderzoek willen laten doen, kunnen contact opnemen met Jeanette Davina via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.