Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose wil jongeren via mini-lessen bewust maken van gevaren rondom sociale media

Tegenwoordig krijgen kinderen al op jonge leeftijd te maken met sociale media en dat is niet altijd zonder gevaar. Juf Stephanie, voluit Stephanie Meuleman - van den Kieboom, probeert deze kinderen door middel van 'mini-lessen' op diezelfde sociale media bewust te maken van de risico's. Onder de noemer ‘Socialmedia-juf’ kunnen kinderen haar vinden op platforms als TikTok, Instagram en Snapchat.

Stephanie is al zeven jaar actief als docente op Het Erasmus in Almelo. “Vroeger, als leerlingen bij mij de tas langzaam inpakten, dan wist ik dat er iets aan de hand was”, aldus Stephanie. “Nu is dat hetzelfde, alleen is het online makkelijker. Het lijkt alsof de kinderen online meer durven te zeggen.”

Gevaren op internet

Voor kinderen is het internet één grote valkuil. Toch zal het volgens Stephanie niet liggen aan de kunde van de jongeren. “De kinderen zijn allemaal knopvaardig. Ze weten bijna alle functies op een telefoon. Ze irriteren zich zelfs als ze ouderen zien hannesen met hun toestel”, lacht de socialmedia-juf. “Het gevaar voor kinderen zit 'm vaak in hun naïviteit. Vroeger durfden wij veel dingen niet eens te doen. Bij hen zit er geen rem op.”

Sociale media

De Hengelose helpt nu al een aantal jaar kinderen die problemen hebben met sociale media. Dit doet ze via Snapchat, Instagram en Facebook. Daar kunnen jongeren - ook kinderen die niet bij haar op school zitten - allerlei vragen insturen die ze probeert te beantwoorden. “Mijn antwoorden zijn tips, ze hoeven ze natuurlijk niet op te volgen.”

Lees verder onder de afbeelding.


Stephanie Meuleman 1 c Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Stephanie houdt zich niet alleen bezig met het waarschuwen van kinderen, ze richt zich zo nu en dan ook op volwassenen. Ze maakt bijvoorbeeld collega’s bewust van AI-tools, zodat ze dat in lessen kunnen gebruiken. “Voor ons gaat de technologie ook snel, dus leg ik aan volwassenen uit hoe ze het beste met deze ontwikkelingen om kunnen gaan.”

Dennis meenhuijs karin gelderblom skillz jongerenwerk
Lees ook
Jongerenwerkers in Hengelo en Borne zien van alles online voorbijkomen: ‘Belangrijk om jeugd weerbaar te maken’

veelvoorkomend

De docente uit Hengelo helpt jongeren met allerlei vragen. “Wat het meest voorkomt? Ik krijg vaak berichtjes met daarin de vraag: ‘Als ik iemand blokkeer, ziet de persoon dat dan?’. Dan maak ik een video om dat uit te leggen”, zegt Stephanie. “Daar blijft het alleen niet bij. Je blokkeert niet zomaar iemand. Ik probeer daarna dus het probleem wat daarachter zit in beeld te krijgen.”

Naaktfoto's

“Het meest schrijnende vind ik nog wel de gevolgen van een verspreidde naaktfoto." Ze noemt het voorbeeld van een foto die een puber ooit in vertrouwen met iemand deelde. Als die uitlekt, kan dat grote gevolgen hebben, maar na een paar jaar ebt dat hopelijk weg. "Echter, zo'n foto blijft ronddwalen op het net. En als ze dan jaren later ineens weer met die foto geconfronteerd worden, is dat verschrikkelijk. Ze moeten dan alle pijn weer opnieuw meemaken.”

Stephanie sociale media
Beeld: Social Media juf Stephanie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.