Ken je die van het potje met bijna 4 miljoen euro dat ineens opduikt in het stadhuis van Enschede? Nou, dat potje is er dus niet. Maar de gemeenteraad heeft het geld al wel uitgegeven. En dat betekent dus dat er een gat ontstaat in het huishoudboekje. Raadsleden zijn inmiddels ingelicht over de financiële fout die niet kan worden teruggedraaid.
Het klonk misschien ook al te mooi om waar te zijn. Bij het zoeken naar oplossingen voor woningbouwprojecten die in de knel dreigen te komen, stuitten ambtenaren vorig jaar op een nog onaangesproken potje met geld dat ooit aan de gemeente was uitgekeerd via het zogeheten Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS). Die subsidieregeling om sociale woonprojecten aan te jagen bestaat niet meer sinds 2015, maar het uitgekeerde bedrag was nog niet op, zo was het verhaal.
Gevraagd naar waarom het geld acht jaar op de plank had gelegen en niet eerder was ingezet om bijvoorbeeld het tekort aan woonwagenkavels op te lossen, antwoordde de gemeente afgelopen najaar aan 1Twente dat lange tijd werd gedacht dat het potje met BWS-gelden al gereserveerd was. 'Bij een controle in 2022 bleek dat er geen verplichting meer te verbonden zijn aan het restbedrag en dit dus in principe vrij te besteden is', aldus een woordvoerder destijds.
Bij het opmaken van de balans over 2023 zijn beleidsmedewerkers erachter gekomen dat het overgrote deel van de 'overgebleven' middelen in het verleden toch zijn ingezet. Technisch verhaal: destijds is de besteding van de subsidiegelden weggeschreven onder een verkeerde codering. Het geldpotje van het BWS is dus in feite leeg.
Het probleem is dat het geld al is uitgegeven. Corporatie De Woonplaats heeft 1,7 miljoen euro korting op de grondprijs gekregen voor de herontwikkeling van de voormalige gaydisco 't Bölke en het 'laatste braakliggende stukje Roombeek' op de hoek Deurningerstraat/Walhofstraat. Ook voor studentenhuisvesting in het Pakhuiskwartier en de ontwikkeling van tiny houses is geld gereserveerd. Voor het resterende geld waren op dat moment al concrete doelen in beeld.
Het gaat om projecten die volgens het college zonder gemeentelijke bijdrage (op dit moment) niet van de grond zouden komen. Terugdraaien kan niet meer. Dit voorjaar zal de uitgave van 3,9 miljoen euro dus op een andere manier gedekt moeten worden, bijvoorbeeld via de algemene reserve.
Geluk bij ongeluk is wellicht dat de gemeente miljoenen overhoudt aan de huisvesting van Oekraïense ontheemden. Volgens het college wordt het huishoudboekje gecontroleerd om een herhaling van de financiële fout in de toekomst te voorkomen.