Er komen zo'n 150 nieuwe woningen op de voormalige V&D-locatie in Hengelo en het achterliggende terrein. Ontwikkelcombinatie Dura Vermeer-Nijhuis Bouw pakt het op, in nauwe samenspraak met de gemeente. Welbions heeft de intentie om 'tientallen woningen' af te nemen voor de sociale huur.
Concrete getallen kan wethouder Gerard Gerrits nog niet noemen. Evenmin kan gezegd worden welk deel 'koop' wordt en of er naast Welbions ook andere partijen woningen gaan verhuren, maar financieel kan het nu uit. Op het geld liep het de vorige keer nog vast. Eind vorig jaar vertelde Arno Kattenpoel Oude Heerink van Nijhuis Bouw tegen 1Twente: "In 2022 lag er een plan voor 90 appartementen in het goedkopere en middensegment. We wilden in het najaar van 2022 beginnen met bouwen. Maar toen de rente steeg, haakten de beleggers af."
Nu kan het zonder die beleggers. In september 2022 ontving de gemeente een subsidie van 4,8 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor onder meer de aanpak van dit deel van de binnenstad. Gerrits: "Zonder dat geld hadden we dit niet kunnen doen. Het geld was overigens bestemd voor het gebied achter de V&D, maar dankzij Dura Vermeer-Nijhuis Bouw kunnen we nu ook de V&D erbij pakken."
Kattenpoel Oude Heerink: "Per toeval kwam ik erachter dat de toenmalige eigenaar plannen had met de V&D. Vanuit mijn verleden bij Dura Vermeer wist ik dat er een parkeergarage onder zat. Dura Vermeer had het gebouw immers eind jaren negentig gebouwd. Dat maakt dat je er niet zomaar van alles bovenop kunt zetten." Toch was hij wel gecharmeerd van het idee hier iets moois mee te doen: "Ik ben een geboren en getogen Hengeloër. Ik sta er toch anders in dan de vorige eigenaar, die ergens in het midden van het land woont."
Het gebied wordt omgrensd door Marskant, Brinkstraat, Beekstraat en Brugstraat. De V&D-locatie is weliswaar in handen van Dura Vermeer-Nijhuis Bouw, maar de achterliggende kavels zijn dat nog niet. Discotheek Vios en bar De Nul bijvoorbeeld.
Gemeentelijk projectleider Ivo Heijenrath vertelt hoe de eigenaren benaderd zijn: "We zijn met hen om de tafel gegaan en hebben letterlijk gezegd: 'Wij willen jullie pand'. Daarmee schep je direct duidelijkheid. We hebben aangegeven dat we hier als gemeente niet rijk van worden en dat niet meewerken zou betekenen dat hier niks gaat gebeuren."
Met alle eigenaren is de gemeente er nu uitgekomen en de meeste handtekeningen zijn gezet, alleen niet met de heer Blankestijn van het gelijknamige advocatenkantoor aan de Marskant 10, vertelt Heijenrath: "En daar hadden we begrip voor. Hij heeft onlangs zijn pand zo mooi verbouwd, dat aankopen voor ons geen optie was. Het zou te duur worden. Daarbij past het zo als het nu is prima in de plannen die we hebben, dus we bouwen er straks omheen."
Het hele gebied krijgt een woonfunctie, alleen de begane grond aan de Brinkstraat krijgt een commerciële invulling. Dit kunnen winkels zijn, maar ook bedrijven op het gebied van zorg of dienstverlening. In het gebied achter de oude V&D wordt in fases een gevarieerd woningbouwprogramma gerealiseerd: sociale huurwoningen, goedkope- en middeldure huurwoningen en een aantal koopwoningen, waaronder stadsvilla’s.
Wat hoogtes betreft: langs de Marskant komen gebouwen van 5 tot 7 bouwlagen, langs de Brink wordt het maximaal 5 lagen hoog en daarachter komen zogeheten stadswoningen van maximaal 3 woonlagen.
De gemeenteraad van Hengelo dient het plan en de exploitatie nog vast te stellen. De raad besluit voor de zomer hierover. De partijen hopen medio 2025 te kunnen beginnen met de eerste sloopwerkzaamheden op de plek waar nu het V&D gebouw staat.
Wethouder Binnenstad Gerard Gerrits is erg blij met de herontwikkeling van het gebied: "Het past naadloos in onze jarenlange aanpak om de binnenstad aantrekkelijker te maken met meer mogelijkheden om te wonen. Hierdoor wordt de druk op de woningmarkt verlicht en ontstaat een nieuwe woonbuurt met toegevoegde waarde voor de binnenstad."