De gemeente Hengelo wijst de aanvraag van het Lambooijhuis voor een alcoholvergunning af. Dit heeft de kunstsociëteit vorige week van de gemeente te horen gekregen.
Als argument om geen vergunning te verlenen, wijst de gemeente op het geldende bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan bepaalt dat zo'n dertig procent van een pand met een maatschappelijke functie mag worden gebruikt voor ondersteunende horeca-activiteiten.
Bij het Lambooijhuis zou dat neerkomen op zo'n 15 vierkante meter (30% van het totale oppervlakte van 47 vierkante meter), wat door de gemeente te klein wordt gevonden. Er wordt ook gewezen op artikel 10 (2e lid) van de Alcoholwet, dat voorschrijft dat een horeca-oppervlakte tenminste 35 vierkante meter moet zijn. Het bestuur van het Lambooijhuis kan nog tegen het voorgenomen besluit in beroep.
In het programma Kwartetten werd zondag 24 maart o.a. gediscussieerd over het Lambooijhuis. Luister hieronder naar het fragment: Eddy Pardijs in gesprek met Henk van de Wetering, Antek Olszanowski en Jacques Dijkers.
Burgemeester Sander Schelberg heeft de mogelijkheid om af te wijken van de minimale oppervlakte als er sprake is van een rijksmonument (en dat is het sinds 1999), maar de gemeente zegt geen gebruik te willen maken van deze bevoegdheid, gezien de maatschappelijke functie van het pand. "Voor maatschappelijke activiteiten is het niet noodzakelijk om alcoholhoudende drank te schenken." Ook vindt de gemeente een oppervlakte van 15 vierkante meter veel te klein voor het uitoefenen van horeca-activiteiten.
Henk van de Wetering, bezoeker van het eerste uur en oud-bestuurslid van de stichting, is erg begaan met het lot van het Lambooijhuis. Hij is bang dat de kunstsociëteit straks een theehuis wordt. Dat betekent volgens hem waarschijnlijk de ondergang. De stichting is inmiddels en een crowdfundingsactie gestart om te overleven; zonder inkomsten van koffie, thee en andere dranken wordt het erg lastig om culturele activiteiten te organiseren en de vaste lasten te betalen.
Volgens de 'Lambooijant', zoals Van de Wetering zichzelf noemt, wordt al sinds de oprichting in oktober 1996 in het pand aan de Langestraat geschonken volgens de regels van Vergunning A, dat van toepassing is op sportkantines en andere gezelligheidsverenigingen. In 2006 zou er een vergunning zijn afgegeven voor vijf jaar, daarna zou er jaren zijn gedoogd.
Van de Wetering zet ook vraagtekens bij vierkantemetermaatregel die de gemeente nu stelt. "Dat is écht een nieuwe regel die niemand kent. Ze hebben gewoon een truc bedacht dat het vloeroppervlak te klein is. Dat het bestemmingsplan is gewijzigd komt ineens uit de goochelhoed." Dit zei hij zondag in het programma Kwartetten van 1Twente.
"Waar het om gaat is dat het soort mensen dat daar rondloopt ze niet bevalt", aldus Van de Wetering. Maar dat er bezoekers zijn die van een borreltje houden en een joint roken? "Ja, op drankgebruik en marihuanagebruik, dat is waar ze ons nu op proberen te pakken, maar inhoudelijk hebben ze helemaal niks."
Dat het bestemmingsplan zou zijn gewijzigd, is een conclusie van Van de Wetering die overigens niet klopt. In het bestemmingsplan uit 2014, staat in artikel 1.74 wel degelijk dat een ondergeschikte functie van het pand maximaal 30 procent mag zijn.
Antek Olszanowski stond jaren geleden met een aantal kunstenaars aan de wieg van het Lambooijhuis. Hij ging zondag met Van de Wetering in discussie en zegt best te snappen dat de gemeente zich verzet om een maatschappelijke voorziening afhankelijk te maken van de horeca.
Olszanowski denkt dat de oplossing voor de kunstsociëteit is dat die de inkomsten ergens anders vandaan haalt. "Je moet activiteiten niet afhankelijk maken van de baromzet. Wij hebben in het verleden aangetoond dat dit kan. Ik zou je adviseren om terug te keren naar de basis, zonder horeca en dat je daarmee de discussie met de gemeente afsluit."
Bij veel galeries of exposities wordt bij een opening van een tentoonstelling een glaasje wijn geschonken. Wat vindt Olszanowski daarvan? "Ja, die mogelijk moet je altijd houden, maar een organisatie moet dan zorgen dat het niet uit de hand loopt."
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er de afgelopen periode vier bestuursrechtelijke trajecten geweest met betrekking tot het Lambooijhuis. "De eerste was een handhavingstraject voor het hebben van een terras zonder vergunning. Op dat moment is ook geconstateerd dat het Lambooijhuis geopend was zonder de benodigde vergunning. Om die reden is eind augustus voor het eerst een paracommerciële alcoholwetvergunning aangevraagd." Het bestuur van het Lambooijhuis zou toen niet alle benodigde gegevens hebben aangeleverd. De aanvraag is vervolgens buiten behandeling gelaten. Dat is daarna nog een keer gebeurd bij een nieuwe aanvraag op 24 oktober 2023.
4 augustus 2023: Voornemen last onder dwangsom voor terras zonder vergunning. Het terras wordt verwijderd door het Lambooijhuis.
29 augustus 2023: Paracommerciële alcoholwetvergunning aangevraagd door het Lambooijhuis.
5 oktober 2023: Aanvraag buiten behandeling gesteld door de gemeente door niet tijdig aanleveren van aanvullende gegevens.
24 oktober 2023: Opnieuw paracommerciële alcoholwetvergunning aangevraagd.
28 november 2023: Aanvraag opnieuw buiten behandeling gesteld door de gemeente door niet tijdig aanleveren van aanvullende gegevens.
4 januari 2024: Opnieuw paracommerciële alcoholwetvergunning aangevraagd door het Lambooijhuis.
19 maart 2024: Gemeente Hengelo stuurt het bestuur van het Lambooijhuis het voornemen tot weigering van de aanvraag.
Op zijn weblog haalt Van de Wetering, die het bestuur van het Lambooijhuis met advies bijstaat, in een eerste deel van een drieluik hard uit naar de gemeente: "De gemeente is een Kafkaëske procedure opgestart en houdt zich niet aan het oorspronkelijke convenant, welke op 28 juni 1996 is opgesteld door de gemeente, en op 2 september 1996 is ondertekend door alle partijen en voor onbepaalde tijd is vastgesteld." Hij zegt te hopen dat het Lambooijhuis blijft zoals het is en dat ook de subsidie weer terugkomt: "Dan kunnen we weer allerlei leuke dingen doen."
Het bestuur van het Lambooijhuis gaat nu een zienswijze insturen en bezwaar maken tegen het voorgenomen besluit van de gemeente om geen alcoholvergunning te verstrekken.
Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.