Niet alle kinderen komen na schooltijd thuis in een warm nest. Bijvoorbeeld omdat de ouders gescheiden zijn, omdat een van de ouders ziek is of omdat er sprake is van armoede. Voor die kinderen is er vanaf nu het initiatief Kind aan Huis van Humanitas Twente. Daarbij worden deze kinderen gekoppeld aan steungezinnen.
In De Noork in Hengelo en in de Enschedese wijken Twekkelerveld en Stroinkslanden zijn de eerste steungezinnen geworven. Zij kunnen kinderen die even willen ontsnappen aan de dagelijkse stress onder hun hoede nemen door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen of samen huiswerk maken. Komende week worden de eerste matches gemaakt.
Simone Roetenberg is coördinator jeugd bij Humanitas. Zij legt uit: "Dit is een heel laagdrempelige manier om gezinnen tot steun te kunnen zijn. Je hebt behalve wat levenservaring en de juiste motivatie niet veel nodig. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt een training en wordt daarna door ons begeleid. We vragen alleen om een verklaring omtrent gedrag van alle thuiswonende volwassenen uit het steungezin."
Door deze laagdrempelig vorm van hulp hopen ze bij Humanitas ernstiger problematiek te voorkomen. Hulp hoeft overigens niet langdurig van aard te zijn, vertelt Roetenberg: "Het kan ook tijdelijk zijn, omdat een ouder aan het revalideren is. Dan hoeft de steunouder bijvoorbeeld alleen maar enkele dagen of weken een kind naar school te brengen en op te halen.”
Sandy Escher en haar gezin mogen in Hengelo de aftrap verzorgen. Vanaf komende week krijgen ze af en toe een kind in de basisschoolleeftijd in huis, die om de een of andere reden wat extra aandacht nodig heeft. "Wij hebben zelf twee kinderen van 8 en 10 en zij hadden wel graag een baby'tje gewild", lacht Sandy, "maar toen ik zei dat die optie er niet was, vonden ze het allang prima. Dat is natuurlijk het belangrijkste: dat iedereen thuis hier achter staat."
Zelf heeft Sandy een naar eigen zeggen 'roerige jeugd' gehad: "Zonder in detail te treden kan ik zeggen dat een project als dit voor mijn moeder destijds ook wel een uitkomst was geweest. Aan de andere kant is het eigenlijk jammer dat Kind aan Huis nodig is. Het zou toch vanzelfsprekend moeten zijn dat je af en toe even oppast op de kinderen van de buren?"
Simone Roetenberg noemt Kind aan Huis een 'georganiseerde vorm van noaberschap: "Met Kind aan Huis wordt iets dat feitelijk al eeuwen bestaat in een officiële vorm gegoten. Vroeger was het inderdaad heel gewoon dat de buurvrouw omkeek naar andermans kinderen. Vaak omdat de ouders zelf even geen tijd hadden. De redenen zijn nu diverser, maar de insteek is hetzelfde: ouders die andere ouders en hun kinderen even uit de brand helpen."
Sandy knikt: "Mijn partner en ik hebben dit al wel eerder gedaan, zonder dat er een instantie tussen zat. Dan ging het om buurkinderen of kinderen uit de klas."
Het project is zo vers dat pas deze week de eerste kinderen aan steungezinnen zijn gekoppeld. Roetenberg geeft twee voorbeelden: "Een Enschedees stel van in de 70 wil graag een soort opa en oma zijn voor kinderen die het thuis even moeilijk hebben. Maar we hebben ook steungezinnen die zelf nog opgroeiende kinderen in huis hebben, zoals Sandy. Dit vrijwilligerswerk is ideaal voor mensen die graag iets willen betekenen voor andere kinderen, maar die pleegzorg een stap te ver vinden."
In Hengelo wordt gestart in het kleine De Noork, een buurt met ruim tweeduizend inwoners. Waarom in zo'n bescheiden buurtje? "Omdat we het eerst willen uitproberen, beginnen we hier. Een relatief kleine wijk met een gemeleerde bevolkingssamenstelling. In samenspraak met de gemeente en schoolbestuur Symbio is gekozen voor De Noork. Daar werken we samen met IKC Sint Jan."
Humanitas is nog altijd op zoek naar steungezinnen en gezinnen die hulp nodig hebben, zogeheten 'vraaggezinnen'. Meld je aan via [email protected] Meer weten? Kijk op www.humanitastwente.nl.
Elders in het land werken lokale afdelingen van Humanitas al met steungezinnen. Twente was wat dit betreft een witte vlek op de kaart. Van professionals heeft Roetenberg al vernomen dat ze erg blij zijn met dit initiatief: "Mensen uit het jongerenwerk, leerkrachten, schooldirecteuren, van iedereen hoor ik dat het tijd wordt dat dit ook in Twente wordt aangeboden. We beginnen nu in Enschede en Hengelo en verwachten dat ook andere plaatsen in Twente zullen aanhaken. De gemeente Oldenzaal heeft al interesse getoond. De behoefte is groot, dus we gaan flink uitrollen."