Een platform voor jongeren, waar talent zich kan verdiepen in theater en film. Dat is het idee achter PLOT053, een nieuw initiatief van Karine Roldaan en Nadieh Tichelaar. Verschillende projecten moeten jonge mensen in Enschede de kans bieden om zich te ontwikkelen in hun interesses, zowel voor als achter de schermen.
Karine en Nadieh zijn beiden werkzaam bij de Theatermakerij in Enschede, een jeugdtheaterschool voor theater, musical en film. De laatste jaren zoekt de organisatie steeds vaker de samenwerking op. “In Enschede is van alles te doen op het gebied van theater en film, maar veel partijen in het culturele werkveld werken op hun eigen eilandje. Het was onze wens om dit bij elkaar te brengen. Daarom hebben we het platform PLOT053 opgericht, waar we samenwerken met verschillende partijen’, aldus aanjager Karine Roldaan. Concordia, de Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck en het Wilminktheater aangesloten.
Lees verder onder de afbeelding.
PLOT053 biedt verschillende leer- en werktrajecten aan binnen theater en film. Jongeren tussen de 12 en 30 jaar kunnen aansluiten bij projecten, waar ze zowel voor als achter de schermen ervaring op kunnen doen. Denk aan het organiseren van van workshops, het spelen in voorstellingen, schrijven van scenario’s, camera’s bedienen en het maken van shortfilms. Doel van het platform is om jongeren te laten ontdekken wat ze leuk vinden. De projecten worden gefaciliteerd vanuit de subsidieregeling Maatschappelijke Diensttijd (MDT).
MDT is de afkorting van Maatschappelijke Diensttijd. Dit programma van het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) werkt samen met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen en gemeenten. Door MDT-projecten krijgen jongeren de mogelijkheid om zich in te zetten voor de samenleving, vanuit hun eigen interesse. Zo zijn er trajecten binnen de zorg, de sport, het klimaat en kansengelijkheid. Deelnemers kunnen zich ontwikkelen binnen een vakgebied dat ze interessant vinden. Het traject is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar en kan gevolgd worden in de vrije tijd of tijdens een tussenjaar. Afhankelijk van het project besteedt de jongere, binnen 6 maanden, 80 of 200 uur aan het leer-werkproject. Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers een certificaat.
Er zijn drie belangrijke pijlers binnen het MDT: iets doen voor een ander, talentontwikkeling en betekenisvolle ontmoetingen. Die laatste moet ervoor zorgen dat jongeren anderen ontmoeten buiten hun eigen bubbel.
“Het platform is ook een beetje bedoeld om jongeren uit Enschede en omstreken te laten zien dat er in het oosten van Nederland ook van alles te doen is op professioneel niveau. We hebben zelfs al gezien dat voorgaande projecten, die nog niet onder deze paraplu vielen, ervoor zorgden dat talent in Twente niet naar de randstad vertrekt”, vertelt Karine.
Wie interesse heeft in één van de projecten kan meer informatie krijgen op de website, of een mailtje sturen naar: [email protected]