Een vuurwerkverbod hangt in de lucht. Aankomende vrijdag gaat het kabinet hoogstwaarschijnlijk de knoop doorhakken. Vuurwerkhandelaren hebben veel investeringen gedaan en hen wacht een financiële strop. Ook de Hengelose vuurwerkhandelaar Coen Bunte wacht in spanning af. Bunte was woensdag 11 november te gast in 1Twente Vandaag.
Het zijn onzekere tijden voor vuurwerkhandelaar Coen Bunte. Een eventueel vuurwerkverbod hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van hem en z'n collega's. Voor verkopers heeft een vuurwerkverbod grote financiële gevolgen. Bunte heeft er weer veel werk ingestoken dit jaar: “We hebben websites gemaakt, veel vuurwerk ingekocht en om in coronatijden genoeg ruimte te creëren voor onze klanten hebben we er zelfs een grote showroom bij gebouwd.”
Bunte rekent op een financiële strop van enkele tienduizenden euro's. Naast de inkoop van vuurwerk gaan er ook veel kosten zitten in de certificering en keuring van de bunkers. Het ingekochte vuurwerk staat nu nog bij de leverancier in Duitsland. Door het verbod lopen de opslagbunkers bij leveranciers helemaal vol met vuurwerk. De online bestellingen bij vuurwerkhandelaren zijn dit jaar al 15% hoger. Volgens Bunte is er veel vraag naar vuurwerk: “Mensen willen dit vervelende jaar toch knallend afsluiten.”
Het kabinet wil met een eventueel vuurwerkverbod de druk op de zorg verminderen. De verwachting is dat de zorg eind december de handen nog steeds vol heeft aan coronapatiënten. Tijdens de jaarwisseling van 2019 meldden 385 mensen zich op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Bunte: "Dat lijkt een groot getal, maar als je het afzet tegenover het aantal mensen dat jaarlijks op de eerste hulp komt, is het maar een klein deel." Veel handelaren hebben het gevoel dat de coronacrisis wordt gebruikt om het vuurwerkverbod er door te drukken: “Het is een lobby van de linkerkant van het kabinet.”
Het gaat om enkele tienduizenden euro's aan investeringen. Naast de inkoop van vuurwerk gaan er ook veel kosten zitten in de certificering en keuring van de bunkers. Het ingekochte vuurwerk staat nu nog bij de leverancier in Duitsland. Door het verbod lopen de opslagbunkers bij leveranciers helemaal vol met vuurwerk. De online bestellingen bij vuurwerkhandelaren is al 15% hoger, volgens Bunte is er veel vraag naar vuurwerk. “Mensen willen dit jaar toch knallend afsluiten.”
Het kabinet wil met een eventueel vuurwerkverbod de druk op de zorg verminderen, die door de coronacrisis hun handen vol hebben. Tijdens de jaarwisseling van 2019 meldde 385 mensen zich op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. “385 lijkt een groot getal, maar als je het afzet tegenover het aantal mensen dat jaarlijks op de eerste hulp komt is het maar een klein deel", zegt de vuurwerkhandelaar. Veel handelaren hebben het gevoel dat de coronacrisis wordt gebruikt om het vuurwerkverbod door te drukken: “Het is een lobby van de linkerkant van het kabinet.”
Dit jaar werd bekend dat het zogenaamde F3-geclassificeerde vuurwerk niet meer verkocht mag worden. Onder F3-vuurwerk vallen onder andere knalvuurwerk, vuurpijlen, Chinese matten en zogenaamde 'single shots'. Babyvuurpijltjes en romeinse kaarsen waren al verboden. Het overgrote deel van alle vuurwerkslachtoffers in 2019 werd veroorzaakt door legaal vuurwerk.
Bunte is bang dat vuurwerkliefhebbers nu hun heil gaan zoeken over de grens. In Duitsland wordt vuurwerk wél verkocht. De handelaar vreest het ergste, met al dat illegale vuurwerk: “Dat spul uit België en Polen ligt al in de kelders van de mensen, want dat roep je een beetje over jezelf af als je een verbod gaat instellen. Ik houd mijn hart vast.” Het vuurwerk uit deze landen is vaak zwaarder dan het consumentenvuurwerk dat in Nederland verkocht mag worden. Daarnaast zijn de instructies in het Pools, Duits of Chinees, waardoor ze niet goed te lezen zijn.