Jurriaan Poesse (1993) uit Enschede is een talentvolle dirigent. Twee jaar geleden studeerde hij af als koordirigent aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en inmiddels is hij volop aan de slag bij tal van koren in de regio, waaronder Kamerkoor Arte Vocale uit Hengelo. Dit kamerkoor brengt op zaterdag 13 april in de plaatselijke Franciscuskerk een selectie uit de Engelse koorliteratuur door de eeuwen heen ten gehore.
"Arte Vocale is een kamerkoor dat bestaat uit 24 zangers die a capella zingen, dus zonder begeleiding", zegt Poesse (spreek uit als Poessé). "Ze brengen koormuziek uit de klassieke tijd vanaf de middeleeuwen tot nu." Het gezelschap bestaat voor vrijwel het grootste gedeelte uit amateurzangers. "Het is geen doorsnee koor, maar een projectkoor dat tien keer achtereen op de maandagavond bij elkaar komt en daarna twee of drie concerten geeft."
Zelf kwam Poesse al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. De interesse voor klassiek kwam pas toen hij studeerde. "Sinds mijn zevende speel ik trombone. Dat heb ik altijd veel in orkesten gedaan en ook in big bands. Toen ik docent muziek aan het ArtEZ Conservatorium Enschede ging studeren, kwam ik in aanraking met een koorklas, waarin alle studenten van het conservatorium zitten. Samen werken ze naar de uitvoering van een groot stuk toe."
Zijn eerste koorklas was meteen een klassieke en dat bleek een schot in de roos: "We deden het Requiem van de Franse componist Maurice Duruflé en ik was meteen verkocht. Ging me er helemaal in verdiepen. Na vier jaar was duidelijk dat het helemaal mijn ding was." Poesse deed vervolgens een bachelor en een master Koordirectie aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.
Wat het vak van dirigent zo prachtig maakt? "Dat je aan de knoppen kan draaien en invloed hebt op hoe muziek wordt vormgeven. Je bent zelf ook écht onderdeel en verantwoordelijk." Poesse zegt dat hij als dirigent enerzijds de spanningen in de zaal kan aanvoelen en anderzijds een volledig geconcentreerd koor ziet staan dat zo goed mogelijk een stuk probeert uit te voeren. "Ze proberen te lezen wat ik aangeef en wat we op de repetities hebben doorgenomen. Als bij een uitvoering iedereen het tegelijkertijd en op dezelfde manier doet, dan geeft dat ontzettend veel zeggingskracht."
Tijdens bijzondere klassieke stukken werkt hij soms samen met zowel een orkest als een koor. Dat was bij zijn examen Koordirectie ook het geval. "Dat geeft dan zo'n overweldigend gevoel en een gevoel van extase dat verslavend werkt."
Hoewel hij als dirigent de leiding heeft, zorgt dat nooit voor druk of stress. "Dat klinkt misschien raar, maar ik geef de verantwoordelijkheid volledig aan de muzikanten en de zangers om wat te doen. Ik weet dat ik goed kan dirigeren, dan kan ik alleen maar genieten."
Wie dirigent wil worden, kan op veel plekken in het land terecht. "Het vak is in het westen hip, vooral op plekken waar veel studenten zitten", zegt Poesse. Dan is echter niet het klassieke genre het populairst. Jonge mensen kiezen tegenwoordig vaker voor lichte muziek in plaats van klassiek. "Helaas zijn er in het oosten van het land weinig mensen van mijn leeftijd die klassiek willen dirigeren. Zij gaan meestal naar het westen van het land om te studeren. "
Veel koren hebben het moeilijk het hoofd boven water te houden, door terugloop in ledental. De reden: vergrijzing. "Het is een forse uitdaging voor veel koren om jonge mensen te interesseren voor het zingen. Je hoopt dat je projecten kunt ontwikkelen en dat jonge zangers een keer meemaken hoe het is om te zingen in zo'n projectkoor. Wat dat laatste betreft, wil de jonge dirigent wel een oproep doen: "Iedereen is van harte uitgenodigd om een keer op een repetitie te komen kijken."
Jurriaan Poesse is dirigent van Kamerkoor Arte Vocale uit Hengelo, Kamerkoor Canteklaer en Vocaal Ensemble De Troubadours uit Enschede en Toonkunstkoor Euterpe uit Deventer en hij werkt als cantor bij de Protestantse Gemeente Zutphen. Meer weten?
Kijk voor meer informatie op: jurriaanpoesse.nl