De VVD-fractie in de Hengelose gemeenteraad vindt dat de Hengelose derdelanders zo snel mogelijk teruggestuurd moeten worden naar hun land van herkomst. Burgemeester Sander Schelberg wil die stap echter nog niet zetten.
Gemeenten in het hele land zitten ermee in hun maag. Wat doen we met deze mensen zonder Oekraïens paspoort, die in 2022 in dat land werkten of studeerden en vanwege de oorlog naar Nederland vluchtten?
Een speciale regeling gaf hen de mogelijkheid tot 4 maart in Nederland te blijven. Daarna kregen ze vier weken de tijd om de opvang te verlaten en die termijn liep dinsdag af. Nu zegt de staatssecretaris dat gemeenten 'mogen stoppen met de opvang', terwijl verschillende rechters zeggen: 'Ho, even wachten nog!'
VVD-raadslid Mitchell Boers wil duidelijkheid van de Hengelose burgemeester Sander Schelberg, ook van VVD-huize: "We staan als gemeente altijd vooraan als er mensen moeten worden opgevangen. Of dat nu gaat om asielzoekers of om Oekraïners, we doen altijd meer dan ons gevraagd wordt. Dat is ook goed, maar om draagvlak bij de Hengeloërs te blijven houden, moet je duidelijk zijn als een regeling afloopt, zoals nu het geval is."
De Hengelose burgemeester liet gisteren in Tubantia optekenen dat hij van plan is ze 'uiteindelijk wel uit te zetten'. Maar vooralsnog is het volgens hem nu allemaal 'te complex en tijdrovend'. De derdelanders hebben overigens geen recht meer op de vergoeding die ze ontvingen, maar een bed en een bad blijft Hengelo nog wel beschikbaar stellen.
Volgens Schelberg veroorzaken de 25 overgebleven derdelanders geen overlast en zijn ze bijna allemaal aan het werk. Hij geeft het voorbeeld van hoog opgeleide Keniaanse, die op afstand werkt voor het ziekenhuis in Groningen, en van een elektrotechnicus uit Marokko, die bij een Twents bedrijf aan het werk is. Schelberg denkt dat ze, als ze dat willen, hier kunnen blijven als arbeidsmigrant.
Mitchell Boers daarover: "Dat is natuurlijk prachtig. We kunnen zulke mensen goed gebruiken. Maar in dat geval moeten ze een werkvergunning aanvragen." Hetzelfde geldt volgens Boers voor mensen die bang zijn in hun thuisland in de problemen te komen vanwege hun opvattingen, religie of seksuele geaardheid: "Zij moeten hier dan asiel aanvragen."
Dat het er 'maar 25' zijn is volgens geen de VVD'er geen reden om ze nu de hand boven het hoofd te houden: "Het is een principekwestie. Neem als gemeente een positie in. Ik heb daar maanden geleden al vragen over gesteld in de gemeenteraad en kreeg toen als antwoord 'dat erover nagedacht werd'. Maar deze datum ligt al heel lang vast, dan had er toch al lang iets bedacht kunnen zijn?"
Dat er binnen het ambtelijk apparaat geen tijd of capaciteit zou zijn, doet Boers ook af als onzin: "Als we snel iets moeten regelen voor asielzoekers is dat ook nooit een excuus. Andersom zou het dus ook geen excuus moeten zijn. Nogmaals, ik ben trots op hoe ruimhartig Hengelo met asielzoekers en gevluchte Oekraïners omgaat, maar nu moeten we ook duidelijk zijn."
"Daarbij: elk bed dat de komende tijd nog bezet wordt door een derdelander is niet beschikbaar voor een asielzoeker. Ook dat is een reden om vaart te maken met het terugsturen van derdelanders."
Derdelanders zijn er niet (meer) in alle Twentse gemeenten. Haaksbergen was ze in 2022 al kwijt. Almelo heeft er nog drie. Die hebben bij de rechter een voorlopige voorziening aangevraagd en de gemeente wacht die uitspraak af. Borne laat weten dinsdag te bepalen wat te doen. In Enschede zijn er negen derdelanders. Ook Enschede blijft ze voorlopig, net als Hengelo, vanwege juridische onduidelijkheid onderdak verlenen. (Bron: Tubantia)
Boers heeft zijn bezwaren in de vorm van vragen aan het college van B en W gestuurd. Hij wil graag weten wanneer de burgemeester denkt te gaan beginnen met terugsturen van derdelanders en hij wil graag dat de raad zo snel mogelijk wordt bijgepraat en op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen.