De gemeente Hengelo neemt de potentiële windmolenlocatie bij bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid voorlopig niet mee in de gezamenlijke windmolenafspraken met Provincie Overijssel en de gemeenten Borne, Hof van Twente en Haaksbergen. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Hengelo wil eerst zeker weten welke invloed de turbines hebben op de radartests van Thales en focust nu op de locaties langs de A1/A35 in buurtschap Woolde, die verder van het bedrijf afligt. Alle locaties worden door onderzoeksinstituut TNO onderzocht.
Thales maakt radars voor onder andere marineschepen. Eerder gaf het defensiebedrijf al aan dat de komst van een windturbine vlak bij hun terrein voor ernstige verstoringen zal zorgen bij het testen van de radarsystemen.
Hengelo zet deze locatie daarom voorlopig even in de ijskast en neemt deze niet mee in de gezamenlijke afspraken met de provincie en omliggende gemeenten. Er moet eerst duidelijkheid komen: “We nemen meer tijd om een goede afweging te maken, voordat we deze locatie openstellen voor ruimtelijke procedures”, schrijft het college in de brief aan de raad.
In de afspraken tussen de gemeenten Borne, Hof van Twente, Haaksbergen en Hengelo en de Provincie Overijssel is onder andere opgenomen dat er in 2030 180 gigawattuur aan windenergie opgewekt wordt. Dit komt overeen met zo'n negen windturbines. Het gaat om de locaties bij het Woolde bij de A1/A35, Knooppunt Buren en aan de Oude Buurserdijk in Haaksbergen. Bij openstelling van een van deze locaties is de komst van een windturbine weer een stap dichterbij.
Het Hengelose college en de gemeenteraad hebben drie zoeklocaties aangewezen voor turbines, twee locaties in de zogenoemde 'oksel' van de A1 en A35 in buurtschap Woolde en eentje bij bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid, waar ook Thales gevestigd is. TNO doet momenteel onderzoek naar de Hengelose zoeklocaties en welk effect de windturbines op deze plekken zullen hebben op de bedrijfsvoering van Thales.
De locaties bij de A1/A35 liggen verder van Thales af en worden al wel meegenomen in de programmeringsafspraken, maar ook daar moet eerst duidelijk zijn of de radars niet verstoord worden voordat daar daadwerkelijk een windturbine komt.
De potentiële locatie vlakbij Thales zal hoogstwaarschijnlijk voor problemen zorgen en wordt daarom voorlopig 'on-hold' gezet tot de resultaten bekend zijn. TNO is de enige partij in Nederland die dit onderzoek kan en mag uitvoeren. Wanneer de resultaten worden verwacht, weet de gemeente Hengelo niet.
De gemaakte afspraken zijn overigens nog onder voorbehoud, omdat de gemeenteraden van Haaksbergen en Borne nog akkoord moeten geven. In Hengelo en Hof van Twente worden de gemeenteraden alleen geïnformeerd, omdat zij in grote lijnen al akkoord zijn gegaan. Naast het TNO-onderzoek moeten er ook nog onderzoeken worden uitgevoerd rond bijvoorbeeld geluidsnormen.
Voor het college zijn de gemaakte afspraken belangrijk, omdat Hengelo op deze manier zelf de regie houdt over de windturbines. De Provincie Overijssel dreigde eerder de regie over te nemen, wanneer de Twentse weigergemeenten niet snel hun verzet zouden staken, met het risico dat de provincie zelf gebieden gaat aanwijzen.
Dat er serieus naar Thales geluisterd wordt, heeft te maken met de grote economische belangen die er spelen. Thales is het grootste defensiebedrijf van Nederland en de grootste werkgever van Overijssel. De gemeente Hengelo wil dat deze belangen goed afgewogen worden tegenover het maatschappelijke belang van de energietransitie. Zeker gezien de ambitie die het college heeft om Hengelo verder te laten groeien.