Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo herdenkt bevrijding met kranslegging bij omgekomen Canadese soldaten; leerlingen bezoeken 'Verzetsmuseum op Wielen'

Kranslegging locoburgemeester Van Mieqrlo
Kranslegging door locoburgemeester Eugène van Mierlo bij de plaquette aan de brugwachterswoning
Beeld: Björn van den Elst

De plaquette aan de brugwachterswoning op de hoek Ootmarsumsestraat herinnert aan de twee Canadese militairen Milton R. Lewis (26) en Frank A. Williams (35). Zij kwamen 79 jaar geleden om het leven tijdens een vuurgevecht rond de Vriezebrug. De twee soldaten staan symbool voor de bevrijding van Almelo.

Vrijheid voor een hoge prijs

De plaquette is in 1995 aan de zijgevel van de voormalige brugwachterswoning aangebracht op initiatief van de Historische Kring Almelo en met financiële ondersteuning van de gemeente Almelo. De onthulling vond destijds plaats op 4 april 1995 ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding. Jaarlijks staat Almelo op deze plek stil bij de twee dagen durende bevrijding van de stad. Voor die vrijheid werd een hoge prijs betaald."

“Deze jongens vochten voor onze vrijheid en overleefden de oorlog niet. Dat mogen we nooit vergeten”

”We moeten deze gebeurtenis op deze plek blijven herinneren”, benadrukte locoburgemeester Eugène van Mierlo vrijdag na de kranslegging. Veel inwoners van Almelo kennen het verhaal van de soldaten. Het is immers vaak verteld. Maar het kan volgens Van Mierlo niet vaak genoeg worden verteld. ”Deze jongens vochten voor onze vrijheid en overleefden de oorlog niet. Dat mogen we nooit vergeten. Zeker in een tijd waarin vrijheid en democratie onder druk staan. Het mooie is dat ook de jeugd bij deze Week van de Vrijheid wordt betrokken. Doorgeven aan de nieuwe generatie is belangrijk.”

Plaquette Canadese soldaten
Beeld: Björn van den Elst

Verzetsmuseum in truck

Almelose basisschoolleerlingen bezochten deze week het ‘Verzetsmuseum op Wielen’ dat langs de scholen trok. Marjolein van Gelder van de Stichting In Vrijheid Herdenken Almelo leidde zo’n 250 leerlingen door de tot oorlogsmuseum in een grote truck. ”Leerlingen zijn enthousiast en stellen veel vragen. Ze weten heel goed waar het over gaat in deze bus.” Leerkracht Henk Jan Broekhuis kon dat beamen. ”Op school besteden we ruim aandacht aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. En niet alleen nu met oorlogen in Gaza en Oekraïne. Er woedt helaas altijd wel ergens in de wereld een oorlog als bevestiging dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Verzetsmuseum op Wielen
Het Verzetsmuseum 'Junior' op Wielen
Beeld: André Scheffers

NSB meisje

Jos Tornij van het stichtingsbestuur In Vrijheid Herdenken Almelo dicht het Verzetsmuseum op Wielen in educatieve zin een belangrijke rol toe. ”Leerlingen stappen door een tijdmachine 1940 binnen en horen en zien verhalen van 4 verschillende mensen in bezettingstijd: de Joodse vluchteling Eva, het Nederlandse NSB-meisje Nelly, de kleine Jan met ouders in het verzet en Henk uit een alledaags gezin. Met veel interactie in de 4 verschillende kamers hebben leerlingen iets tastbaars bij de verhalen. En dat werkt.”

80 jaar bevrijding wordt bijzonder

De stichting hoopt de truck ook volgend jaar naar Almelo te halen. Tornij: ”Van de 80 jaar bevrijding zullen we iets bijzonders maken. Het liefst met dit museum op wielen erbij. Maar het kost een paar cent en die hadden we voor deze keer nu nog in kas. Voor volgend jaar weten we dat nog niet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.