Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Replica historische vluchtheuvel pronkt in het centrum van Wierden

In het centrum van Wierden staat de aloude vluchtheuvel te pronken. Dit historisch juweeltje is vrijdagmiddag 12 april onthuld. “We zijn trots op het resultaat en op alle bedrijven en sponsoren die hieraan meegewerkt hebben”, zegt Ria Broeze, bestuurslid van de stichting Behoud Kleine Historische Elementen (SKHE) in Wierden.

De wegwijzer op het Burgemeester J.C. van den Bergplein in Wierden is een replica van de vluchtheuvel/wegwijzer/klok uit 1933. Zelfs de lampjes en klokken uit die jaren zijn terug.

Vluchtheuvel oud wierden
Beeld: SKHE Wierden

Splitsing van drie wegen

De vluchtheuvel stond in 1933 midden op de splitsing van drie wegen en was toen al een bijzonder object te noemen, want in de historie van dorp Wierden is te lezen dat Wierden is ontstaan uit een driesprong van heirwegen en daar is in 1933 dit historisch monument midden op de driesprong op een vluchtheuvel gezet.

Met bankjes

In 1933 was de vluchtheuvel eerst korte tijd zonder bankjes, er is destijds door de inwoners geld verzameld om bankjes om de vluchtheuvel te plaatsen. Later werd de vluchtheuvel verplaatst, omdat er meer verkeer, de vervoersmiddelen groter en de wegen breder werden. Nu staat het object weer in het centrum van Wierden, op de driesprong, in oude glorie hersteld!

“Na de vluchtheuvel gaan we aan de slag met Markestenen in Wierden op plekken te leggen waar ze vroeger ook lagen”

Eerste project SKHE

Het is het eerste project van de SKHE; de stichting bestaat uit de bestuursleden Arjan Hagedoorn, Margreeth Bruins, Dirk Velten en Ria Broeze. Het hoeft zeker niet het laatste project te zijn: elke buurt of vereniging met een idee voor het opknappen van een historisch element kan dat idee indienen door te mailen naar: [email protected]

Audiofragment
Opening vluchtheuvel Wierden | Ria Broeze
Op vrijdag 12 april 2024 zal de onthulling van de vluchtheuvel (richtingaanwijzer) te Wierden plaats vinden. Belangstellenden krijgen na de onthulling uitleg hoe de vluchtheuvel opgebouwd is en gemaakt is zoals de vluchtheuvel in 1933 er ook uit heeft gezien.

Subsidiemogelijkheden

Broeze: “De stichting kijkt dan hoe en waar subsidiemogelijkheden zijn te halen, en de indiener van het idee schuift dan net zo lang aan bij het bestuur tot het plan gerealiseerd is. Als voorbeeld: na de vluchtheuvel gaan we aan de slag met Markestenen in Wierden op plekken te leggen waar ze vroeger ook lagen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.