Almelo is een van de zeven steden in Nederland waar op 17 mei het klimaatexamen wordt afgenomen. Een gemêleerd gezelschap van lokale examenkandidaten staat symbool voor klimaatbewustwording. Slagen of zakken is niet de vraag. ”Het gaat om aandacht voor een belangrijke zaak.”
Dat zegt Judith Kraak als bevlogen klimaatburgemeester van Almelo. Ze deelt de functie met Willem Dijkema, in Almelo ook bekend als de stadsherder die zijn schapen daar waar nodig laat grazen in de stad. Kraak meldt dat ze een groep van 15 plaatsgenoten hebben gestrikt voor het Klimaatexamen op 17 mei in het Natuurhus in Almelo. ”Dat zijn meer of minder prominente Almeloërs. Van bankdirecteur tot vrijwilliger en van ondernemer tot sportbekendheid. Hoe meer divers de groep deelnemers, des te groter het bereik in de Almelose samenleving.”
Bij het werven van kandidaten voor het klimaatexamen valt de ‘burgemeesters’ de bereidwilligheid op. Dijkema: ”Iedereen vindt het een belangrijk onderwerp en niemand hoeft na te denken over ons verzoek. Vaak krijg je meteen de toezegging als ze de agenda er snel op hebben nageslagen. Als we uitleggen wat het klimaatexamen inhoudt, lijkt men verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatzorgen en een steentje bij te willen dragen aan bewustwording. Het klimaat leeft heel breed. Die conclusie kunnen we wel trekken.” Het klimaatexamen geeft deelnemers inzicht in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en welke mogelijke oplossingen er zijn. Dijkema hoopt vooral op lokaal inzicht: "Het zou mooi zijn als we, inwoners, bedrijven en beleidsmakers in Almelo inspireren om bewuster om te gaan met onze omgeving."
Het klimaatexamen is voor de goede orde een even fictief examen als het Ministerie voor de Toekomst een fictief ministerie is dat het examen initieert. Het is bovendien een landelijk initiatief, waaraan op locatie en online tal van bekende Nederlanders meedoen. ”Dan moet je denken aan mensen uit de top van het bedrijfsleven, politici en andere BN’ers”, legt Willem Dijkema uit, die twee jaar geleden al als klimaatburgemeester aantrad. ”Wij doen het op lokaal op dezelfde wijze, met bekende en minder bekende plaatsgenoten.” Stadsherder Dijkema wist tot voor kort overigens niet dat Almelo naast hemzelf nog een klimaatburgemeester had. “Op een goed moment bleek ik met Judith een uitstekende collega klimaatburgemeester te hebben gekregen toen ze hier naartoe was verhuisd. Met z’n tweeën bereik je meer. We vullen elkaar uitstekend aan.” Judith Kraak greep de mogelijkheid van klimaatburgemeester aan om haar socoiale netwerk op te bouwen. "Dat werkt en tegelijkertijd kan ik iets heel nuttigs doen."
Dijkema wil nog wel even gezegd hebben dat ze zijn begaan met het klimaat en dat de bewustwording niet snel genoeg kan gaan, maar dat de realiteitszin ook een ding is. ”We zijn geen klimaatactivisten. Soms krijg je de vraag of je je ook aan de snelweg gaat vastplakken. Nee dus. Daar houden we ons verre van. Natuurlijk zie je het liefst dat de energietransitie zich zo snel mogelijk voltrekt. Maar zo werkt het niet." Kraak: "Wij zijn van mening dat je met de bewustwording dicht bij huis moet beginnen als je iets wilt bereiken. Daar heb je grip op en dan kan het ook daadwerkelijk iets opleveren. Je moet het ook een beetje leuk maken om mensen mee te krijgen. Zo’n klimaatexamen kan daarom echt iets toevoegen.”
Als eindexamenleerlingen in het voortgezet massaal examen doen op school, mogen ze volgens Judith Kraak en Willem Dijkema best weten dat de oudere generatie zich net zo goed zorgen over het klimaat maakt als zij. Kraak: ”En ze weten dat we ons in hun examentijd inzetten om over de juiste kennis te beschikken, om keuzes te maken die de schade zoveel mogelijk beperken. Of waar mogelijk het klimaat-tij zelfs te keren.”
Iedereen kan overigens meedoen aan het examen op het klimaatexamen.nl. Het Klimaatexamen in Almelo begint op vrijdag 17 mei om 9 uur in het Natuurhus aan de Hagenborgh 4. Het examen neemt een uur in beslag. Er zijn nog plekken vrij. Wie het aandurft mag zich voor 1 mei aanmelden bij Judith Kraak ([email protected]) of Willem Dijkema (+31 611195595).