Vrijwel alle parkeerplekken tussen de Grolsch Veste en IJsbaan Twente onder een dak van zonnepanelen. Dat vooruitzicht is een stuk concreter geworden nu de gemeente Enschede de intentie heeft uitgesproken om meer dan een half miljoen euro bij te dragen. Solar Parking Twente Village, zoals het project is genoemd, wordt bovendien uitgerust met grote batterijen om een deel van de opgewekte energie tijdelijk te kunnen opslaan.
Een definitieve businesscase is er nog niet, maar zit in de afrondende fase. Toch heeft het college van B&W gemeend om op eigen initiatief - dus zonder tussenkomst van de gemeenteraad - alvast een intentieverklaring te ondertekenen. Dit houdt in dat de gemeente naar verwachting 610.000 euro gaat bijdragen aan de realisatie van de zonnedaken.
Praktisch gezien worden alle parkeerplaatsen van Twente Village (het gebied tussen Grolsch Veste en IJsbaan Twente) overdekt met zonnepanelen. Alleen direct voor de hoofdingang van het stadion van FC Twente, voor de hoofdingang van bioscoop Kinepolis en aan de zijkant van sportstudio Basic-Fit komen geen zonnedaken. Al met al gaat het om 4 hectare aan zonnepanelen.
Gezien de krapte op het stroomnet kan bij projecten van deze omvang op piekmomenten niet alle opgewekte elektriciteit worden teruggeleverd. Dat betekent de installaties een deel van de tijd worden uitgeschakeld. Om dat zo veel mogelijk te beperken is er het idee om 'containerbatterijen' te plaatsen. Deze slaan de energie tijdelijk op. De opbrengst van het zonneproject wordt daarmee naar verwachting 10 procent hoger.
Bovendien maakt de aanschaf van batterijen het mogelijk dat er 's avonds en 's nachts ook elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden. Op een van de parkeerterreinen bij de Grolsch Veste worden namelijk veertig parkeerplekken voorzien van oplaadpalen die rechtstreeks op de zonnedaken zijn aangesloten.
De batterijen kosten bij elkaar 2 miljoen euro, maar worden betaald vanuit de zogeheten Regiodeal. Vorig jaar kreeg de Twente Board in totaal 25 miljoen euro van het Rijk om te kunnen investeren in de sociaaleconomische ontwikkeling in Twente en het toekomstbestendig houden van het bedrijfsleven.
De Twente Board neemt deze donderdag (18 april) formeel een besluit over de toekenning van het bedrag. Dat kan alleen als er sprake is van co-financiering binnen het project. De intentieverklaring (en dus de toezegging van ruim 6 ton) vanuit Enschede is deze dinsdag dus in allerijl door het college van B&W afgegeven.
Zonder intentieverklaring geen geld voor de batterijen. En dat betekent mogelijk ook iets voor de business case van het project met de zonnedaken. Daarom meent het college de juist keuze te hebben gemaakt. Het project helpt immers bij de realisatie van de duurzame energiedoelen, is een van de argumenten. Op een later moment zal de raad formeel nog toestemming worden gevraagd om het geld daadwerkelijk te verstrekken.