Het Hengelose college van burgemeester en wethouders ziet wel iets in het plan om in de zomermaanden een of twee foodtrucks in het Prins Bernhardplantsoen toe te staan. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van ProHengelo-raadslid Frank Peters. Het raadslid opperde een vorm van 'pop-up horeca' om de verloedering van het stadspark tegen te gaan.
Het Hengelose college is aan het kijken op welke manier een pop-up horecaconcept kan worden opgezet in het park. Het park en het paviljoen worden over een tijdje grootschalig onder handen genomen, maar het kan nog tot 2025 duren voordat er een nieuwe horecazaak komt. “Wij onderzoeken daarom op dit moment de mogelijkheid om via tijdelijke standplaatsen één of twee exploitanten te vinden die gedurende de zomermaanden horeca kunnen exploiteren in het park, bijvoorbeeld vanuit een foodtruck of een andere tijdelijke voorziening”, zegt het college.
Het college is positief over een tijdelijke horeca-invulling in het park, maar houdt wel een slag om de arm. Er moet wél een uitbater worden gevonden, die interesse heeft in een tijdelijke stadplaats in het plantsoen. Het college zal wat dat betreft dus niets forceren.
Raadslid Frank Peters opperde pop-up horeca in het paviljoen, dat sinds een tijdje leegstaat na het vertrek van de vorige uitbater Clemens Falkmann. Door het verdwijnen van de horecafunctie is er minder sociale controle en toezicht in het parkje. Omwonenden klagen over overlast. Een pop-up concept in het paviljoen is volgens het college echter niet mogelijk vanwege de huidige staat van het paviljoen en daarnaast heeft het college met de aanbestedingsprocedure te maken. Die maakt een tijdelijke invulling niet mogelijk.
Een andere mogelijkheid om overlast tegen te gaan is cameratoezicht, maar daar wil het stadsbestuur niet aan. “Het gebruik van cameratoezicht is een zwaar middel en wordt pas ingezet wanneer lichtere maatregelen niet het gewenste effect hebben gehad of zullen hebben.” De zwaarte ligt vooral in het feit dat er bij cameratoezicht iedereen op beeld wordt vastgelegd.
Het Prins Bernhardplantsoen gaat op de schop: het groen wordt teruggebracht in de oude stijl en het paviljoen wordt uitgebreid. Door de uitbreiding kan er gedurende het hele jaar een horecapand worden uitgebaat. Het plan ligt momenteel weer op de tekentafel, omdat omwonenden bij het eerste ontwerp niet voldoende betrokken werden.