Verkeer
Stuur appje
Zoek

Isabel wint Almelose gedichtenwedstrijd en mag op 4 mei voordragen: ‘Dagboek van opa als inspiratiebron’

Winnaars gedichtenwedstrijd
De winnaars Isabel van de Wijngaert (links) en Esmee Euren met Jos Tornij
Beeld: IVHA

Het gedicht ‘Lofzang op de Vrijheid’ van Isabel de Wijngaert is tot winnende inzending gekozen van de gedichtenwedstrijd in het voortgezet en beroepsonderwijs in Almelo. De studente aan de Podiumacademie van het ROC mag haar gedicht zelf voordragen tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in Hof88.

‘Lofzang op de Vrijheid’ werd door de jury van de jaarlijkse 4 mei herdenkingsgedichtenwedstrijd onder scholen als beste beoordeeld in de categorie HAVO/VWO en MBO. In de categorie VMBO/Brugklas MAVO ging die eer naar Esmee Euren met haar gedicht ‘Angst’. De brugklasleerling van Scholengemeenschap Erasmus mag haar gedicht op 4 mei voorlezen bij het monument aan het Weth.Dronkelaarsplein. ‘Angst’ staat het komende jaar bovendien naast het winnende gedicht van vorig jaar van Rayanah Ozzo afgedrukt op het bord van de Stichting Muurgedichten op die plek.

“Het Nationaal Comité 4-5 mei vraagt aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten”

De 4 mei gedichtenwedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door de stichting In vrijheid Herdenken Almelo. Die heeft daarvoor het jaarthema ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’ van het Nationaal Comité 4-5 mei overgenomen. ”In het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, vraagt het comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten en die nog steeds zichtbaar zijn”, meldt Jos Tornij van In vrijheid Herdenken Almelo. ”Dit uitgangspunt hebben de scholen ook meegekregen voor het opstarten van de gedichtenwedstrijd binnen hun school. Al jaren stellen we als comité dat we verhalen uit de oorlog moeten doorvertellen. Want er zijn steeds minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt. We moeten die verhalen opslaan voor de huidige en volgende generaties om hen te laten weten wat er vooraf is gegaan aan de vrijheid waarin we nu leven.”

Dagboek van opa

Het gedicht van Isabel de Wijngaert raakte de jury vanwege het diepgaande persoonlijke karakter, geïnspireerd op het verhaal van haar overgrootvader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld werd aan de Birmaspoorlijn. Isabel vertelt dat haar gedicht is gebaseerd op het boek dat van haar vader heeft uitgebracht en is geschreven door haar opa als dagboek, destijds in de kampen bij de Birmaspoorlijn. ”Het boek heet Lofzang op het Leven. Mijn vader heeft mij altijd voorgelezen uit dat dagboek en daarom maakt deze wedstrijd dat boek eigenlijk alleen maar specialer dan dat het al was.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.