In heel Twente zijn vandaag, op de Landelijke Dag tegen Pesten, tegels gelegd bij politiebureaus, om pestgedrag onder de aandacht brengen. Districtschef Roeland Groen van de Politie Twente legde zo’n ‘Time Out tegen pesten’-tegel voor het politiebureau in Oldenzaal. Voor deze plek werd gekozen om de herinnering levend te houden aan de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte, die in 2012 zelfmoord pleegde na jarenlang gepest te zijn.
Die tragische gebeurtenis zorgde destijds voor veel ophef, mede omdat de ouders van Tim diens afscheidsbriefje opnamen in de overlijdensadvertentie in de krant. De zelfmoord van Tim Ribberink was voor een tante aanleiding om een stichting op te richten, om de gevolgen van pestgedrag blijvend onder de aandacht te brengen.
Die stichting bestaat nog altijd en probeert met de ‘Time Out tegen pesten’-tegel pestgedrag zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen (en te houden) in de Twentse samenleving. Erna de Witte, wijkagent in Enschede-Zuid, is actief voor deze stichting en nam het initiatief voor het leggen van een tegel bij alle politiebureaus in Twente.
Er zijn inmiddels honderden van deze tegels gelegd in Twente. Bij scholen en sportverenigingen, maar ook bij winkelcentra en openbare gebouwen. Erna de Witte: “Enschede-Zuid ligt inmiddels helemaal vol met deze tegels.” De stichting Twente Tegen Pesten verstrekt de tegel op aanvraag gratis aan scholen. Bedrijven maken dit mogelijk door als vriend van de stichting 250 euro te doneren.
Dat de tegels nu ook bij alle Twentse politiebureaus liggen, is dankzij de voortvarende aanpak van Roeland Groen, de hoogste baas van de politie in Twente. "Ik werd twee jaar geleden door wijkagent Erna de Witte gevraagd om deze tegels ook bij onze bureaus neer te leggen en daarmee is toen een begin gemaakt in Enschede en bij het trainingscentrum in Borne. Vandaag is ie neergelegd bij alle andere bureaus, te weten in Oldenzaal, Nijverdal Hengelo, Almelo, Vroomshoop en Goor. Dit soort initiatieven ontstaan dankzij de drive van individuen, zoals Erna. En ik stond daar zeker voor open."
Groen legt uit waarom hij hier zo enthousiast over is: "Het is een teken naar onze medewerkers en onze bezoekers. We willen daarmee een statement maken en zorgen dat pesten bespreekbaar wordt. Ik geef leiding aan een organisatie, maar ik ben ook mens en vader. Ik zie wat er op scholen en in de samenleving gebeurt. Neem onze organisatie. We streven naar pluriformiteit. Er is ruimte bij ons voor mensen met uiteenlopende meningen, religies, opleidingsniveaus, met andere seksuele voorkeuren, noem maar op. We willen geen grijze muizen. Dat betekent dat we ook paradijsvogels hebben bij de politie en dan bestaat er het risico dat ze naar buitenkant worden gedrukt. En dat willen we dus niet. Vandaar dit statement."
Beluister het hele verhaal van Roeland Groen in de video.