In en rondom het Wilminktheater in Enschede zijn niet alle klassieke TL-buizen en gloeilampen vervangen door ledverlichting. Ook brandt er licht in ruimtes op momenten dat ze niet gebruikt zouden worden. En dat mag niet volgens de regeltjes, zegt de Omgevingsdienst Twente. Na meerdere controles dreigt de Twentse milieudienst het vastgoedbedrijf van de gemeente Enschede (de eigenaar van het pand) met dwangsommen die in eerste instantie kunnen oplopen tot 12.000 euro. Vanuit de hoek van het theater werd er juist gehoopt op coulance, omdat sommige 'duurzame' investeringen niet opwegen tegen de kosten.
Een boete omdat je geen energiezuinige lampen hebt geïnstalleerd. Het klinkt misschien gek, maar midden- en grootverbruikers zijn wettelijk verplicht om alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen. Zo is dat vastgelegd in het zogeheten Besluit bouwwerken leefomgeving. Milieuambtenaren controleren of bedrijven en organisaties binnen deze categorieën zich wel aan de regels houden. De Twentse gemeenten hebben de handhaving daarop uitbesteed aan de gezamenlijke Omgevingsdienst Twente (ODT).
Bij meerdere controles eind vorig jaar en begin dit jaar hebben milieuambtenaren van de ODT vastgesteld dat de regels voor energiebesparing niet overal in het Wilminktheater (formeel De Twentsche Schouwburg) worden nageleefd. In het theatergebouw brandt er verlichting buiten openingstijden en dat zou bijvoorbeeld met een bewegingssensor opgelost moeten worden. Ook zijn er binnen en buiten het gebouw nog oude TL-buizen, gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen die door ledlampen vervangen moeten worden.
Omdat de aanwijzingen na de controles niet zijn opgevolgd, deelt de Omgevingsdienst Twente nu een last onder dwangsom uit aan het theater. Dit is een soort laatste waarschuwing en houdt in dat als de energiebesparende maatregelen niet alsnog voor 20 juli worden genomen, er financiële sancties worden opgelegd. Afhankelijk van het aantal (aanhoudende) overtredingen kan het boetebedrag oplopen tot 12.000 euro. Daarna zijn er in theorie ook zwaardere sancties mogelijk.
Het gemeentelijke vastgoedbedrijf (als eigenaar) en het Wilminktheater (als huurder) hebben zich tot de Omgevingsdienst Twente gewend om coulance in de beoordelingen. Volgens Marco Rouw, operationeel directeur van het Wilminktheater, heeft dat ook te maken met plannen rondom de Huiskamer van de Stad. Wat de plannen rond het gebouw ook zullen zijn; er zal een andere ingang aan de kant van het Wilminkplein komen. "Het heeft geen zin om in het voorportaal tonnen te investeren als je niet lang daarna alles weer weghaalt omdat je moet verbouwen", aldus Rouw. "En de brandende verlichting buiten normale gebruikstijden... Hier wordt 's nachts om twee uur nog wel eens gewerkt, er zijn geen normale kantoortijden."
Een theatergebouw hangt vol met lampjes, van de hallen tot de kantoren, de foyers, toiletruimtes en de theaterzalen. Het valt dus zowel financieel als praktisch niet mee om alle verlichting te moeten vervangen. Onder meer backstage wordt er nu vaart gemaakt met andere verlichting. De ODT laat de last onder dwangsom ondanks de bezwaren namelijk staan. Rouw: "Het is jammer, omdat we volgens mij als theater juist heel druk bezig zijn met duurzaamheid. Dat zit in veel meer dan de verlichting. Vorig jaar hebben we daarvoor nog de BREEAM-certificering gekregen. Er zijn niet veel theaters die dat voor elkaar krijgen."
In een eerdere versie van dit artikel stond dat de last onder dwangsom was opgelegd aan het Wilminktheater (formeel: De Twentsche Schouwburg). Dit klopt niet. Het Wilminktheater huurt het gebouw, de eigenaar is de gemeente Enschede via haar eigen vastgoedbedrijf. De eigenaar ontvangt dus ook de last onder dwangsom van de Omgevingsdienst Twente.