De Hengelose gemeenteraad gaat instemmen met het plan om geld vrij te maken voor het bouwen van zonneveld Boeldershoek in Twekkelo, ondanks dat de vergunning nog niet definitief is. Dat werd duidelijk tijdens de politieke markt over het onderwerp. Vereniging Behoud Twekkelo heeft nog de optie om beroep aan te tekenen bij Raad van State. Het college van burgemeester en wethouders acht de kans klein dat zo'n beroep slaagt bij de hoogste bestuursrechter. Woensdagavond stemt de gemeenteraad formeel in met het besluit.
Mocht de hoogste bestuursrechter het bestemmingsplan verwerpen, dan verliest Hengelo 11 miljoen euro aan geïnvesteerd gemeenschapsgeld en komt het zonneveld er niet. Het college wil dat risico nemen en acht die kans 'niet heel groot' dat de Raad van State tot een andere conclusie komt. Met het krediet is bijna 10,5 miljoen euro gemoeid.
De portemonnee wordt door het stadsbestuur getrokken, maar de vergunningen zijn nog niet onherroepelijk, omdat deze nog mogelijk beoordeeld moeten worden door de Raad van State. Vereniging Behoud Twekkelo (VBT) heeft bezwaar aangetekend en is naar de rechter in Zwolle gestapt om de bouw van zonneveld tegen te gaan. Die oordeelde echter in het voordeel van de gemeente Hengelo. VBT kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak en naar Raad van State stappen om de komst van het zonneveld alsnog tegen te gaan.
Tijdens de oordeelsvormende commissievergadering in het stadhuis gaf een grote meerderheid van de aanwezige raadsfracties aan woensdagavond in te gaan stemmen met het verstrekken van het krediet. Zij zijn tevreden met de toelichting die het college gaf over de mogelijke financiële risico's en de mogelijke imagoschade die kan ontstaan mocht de Raad van State de vergunning verwerpen.
Boeldershoek is een groot zonneveld dat de gemeente Hengelo wil aanleggen nabij afvalverbrander Twence in buurtschap Twekkelo. Het gaat om 43.000 zonnepanelen die energie kunnen opwekken voor 8.000 huishoudens. Volgens wethouder Claudio Bruggink is het zonneveld een belangrijk onderdeel van de Hengelose energieplannen. In 2030 moet veertig procent van alle energieverbruik worden opgewekt uit zon en wind en in 2050 moet Hengelo helemaal energieneutraal zijn. Het zonneveld blijft zo'n 25 jaar in gebruik.
Wethouder Claudio Bruggink wil vaart maken en wil de juridische procedure niet afwachten en wil alvast doorgaan met de realisatie van het zonneveld. Netbeheerder Enexis heeft een aansluiting op het stroomnet aangelegd in het gebied voor het zonneveld. De gemeente Hengelo heeft tot het eerste kwartaal van 2025 de tijd om deze aansluiting te gebruiken, anders wordt deze aan andere bedrijven gegund. Mocht dit gebeuren, dan is het voor de gemeente niet mogelijk om een nieuwe aansluiting op het overbelaste stroomnet te krijgen. Concreet zou dit betekenen dat het zonneveld niet gebouwd kan worden.
De mogelijke procedure van de Raad van State kan nog zeker anderhalf jaar duren voordat er een uitspraak is. Pas wanneer dit beroep door de Raad van State wordt verworpen, is de vergunning definitief.
Vereniging Behoud Twekkelo vindt dat zonneveld Boeldershoek de groene omgeving van het buurtschap aantast. Zij vinden dat het zonneveld in strijd is met provinciale regels omtrent het gebruik van zonnevelden op agrarische grond. Tijdens de vorige politieke markt gaf de vereniging al aan dat zij naar de Raad van State zullen stappen als de gemeenteraad instemt met het krediet.
De gemeente Hengelo schat de kans klein in dat de Raad van State in een eventueel hoger beroep tot een andere conclusie komt, maar er is volgens de juridische afdeling van de gemeente is het ondenkbaar dat de Raad van State het op een andere manier interpreteert. ‘Wij achten de kans daarop overigens niet heel groot’, schreven de gemeentejuristen in een brief aan de raad.
Toch waren ook twee fracties tegen het zonneveld. De PVV gaf tijdens de commissievergadering aan dat zij tegen grootschalige zonnevelden op agrarische grond zijn. Ook Lokaal Hengelo gaf aan tegen te zullen stemmen. Woensdagavond gaat de gemeenteraad stemmen over het krediet.