Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rode Kruis zet boodschappenkaarten in om voedselarmoede in Twente tegen te gaan

Foto rode kruis boodschapbon 1twente
Beeld: 1Twente

Wanneer je het Rode Kruis zegt, dan denk je al snel aan voedselhulp in de conflictgebieden en brandhaarden van de wereld. Maar voedselhulp in Twente is volgens de hulporganisatie ook hard nodig. Boodschappen die duurder worden en inflatie zorgen ervoor dat steeds meer mensen moeite hebben met rondkomen. “Er is een grote groep mensen die buiten de boot valt”, zegt Willemijn Lanzing, coördinator hulpverlening bij district Twente van het Rode Kruis.

In Nederland ervaren zo'n 450.000 mensen voedselarmoede. Zij kunnen niet terecht bij bijvoorbeeld de voedselbank, omdat ze net te veel verdienen of de financiële administratie niet op orde hebben. Zij blijven vaak uit beeld bij hulpinstanties. “Je merkt dat er veel schaamte is bij mensen. Ook zijn ze bang dat wanneer zij hulp ontvangen dat ze gekort worden op hun uitkering, maar dat is niet zo.”

Boodschappenkaart

Wie tijdelijk niet rond kan komen en niet genoeg geld heeft voor voedsel, kan geholpen worden bij het Rode Kruis. “Wij hebben boodschappenkaarten voor individuen en gezinnen. Zij kunnen dan voor een kortere periode ondersteuning krijgen.” Het gaat bijvoorbeeld om mensen die net te veel inkomen hebben voor de voedselbank: “Maar het kan bijvoorbeeld ook wanneer iemand een forse boete of schulden heeft, maar ook wanneer zij tijdelijk minder te besteden hebben door grote uitgave zoals een kapotte wasmachine.”

“In Enschede-Zuid kregen wij op een gegeven moment zoveel aanmeldingen, dat we uiteindelijk aan sommige mensen nee moesten verkopen.”

Met de boodschappenkaart kunnen gezinnen terecht bij verschillende supermarkten: “Je kan het vergelijken met een cadeaukaart. Je kan aan de kaart niet zien of iemand voedselhulp krijgt.” Het Rode Kruis in Twente heeft in eerdere acties onder andere ontbijttassen uitgedeeld aan schoolkinderen uit arme gezinnen. Scholen konden voor een half jaar in samenwerking met welzijnsorganisaties en het Rode Kruis ontbijttassen aanvragen voor schoolkinderen uit arme gezinnen.

Het bereiken van de doelgroep is lastig, omdat het Rode Kruis niet achter de voordeur kan kijken. Dat voedselarmoede ook in Twente speelt, weet Lanzing uit de praktijk: “In Enschede-Zuid kregen wij op een gegeven moment zoveel aanmeldingen, dat we uiteindelijk aan sommige mensen nee moesten verkopen”, zegt Lanzing. “Je kunt niet iedereen helpen en dat is schrijnend.”

Foto willemijn lanzing rode kruis twente 1twente
Willemijn Lanzing: “Je kan het vergelijken met een cadeaukaart. Je kan aan de kaart niet zien of iemand voedselhulp krijgt.”
Beeld: 1Twente

De bingo en de kerk

Om de doelgroep te bereiken heeft het Twentse Rode Kruis andere (zorg)instanties in de regio nodig. “Wij zijn op zoek naar nieuwe partners. Het kunnen wijkteams zijn, maar bijvoorbeeld ook kerken, moskeeën of de lokale bingoclub. Zij kunnen achter de voordeur kijken en weten welke mensen onze voedselhulp kunnen gebruiken.” Deze partners moeten wel passen binnen de kernwaarden van het Rode Kruis.

Donateurs

Met de huidige middelen kan het Twentse Rode Kruis tot aan het einde van het jaar dertig personen per maand helpen. De hulp is voor een periode van zes maanden: “We hopen dat iemand in die zes maanden verder geholpen is.” De boodschappenkaarten worden bekostigd door donaties. “We hebben altijd donateurs nodig. Je kunt dan echt iets betekenen in je eigen omgeving.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.