Volgens Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van Twickel, zijn 'boerderijtjeswoningen' de toekomst. In Beckum gaat begin volgend jaar de schop de grond in voor de realisatie van 17 van dit soort woningen op een boerenerf, speciaal voor Beckumse starters. 'Afbouwende boer' Harrie ten Dam en z'n vrouw Irma maken graag plaats voor de jeugd.
Ten Dam: "We zaten een paar jaar geleden om de tafel met Stichting Twickel, de grondeigenaar, om te bekijken wat de mogelijkheden waren voor dit erf en voor ons." Opvolgers waren er niet, dus de boerderij wordt opgedoekt. "Het zal best even moeilijk worden om hier te vertrekken, want onze familie woont er al lang. Ik ben van de derde generatie. Wij kunnen echter 300 meter verderop nieuw bouwen op een ander erf van Twickel en Twickel kan vervolgens hier aan de slag voor de jeugd van Beckum", vertelt Harrie ten Dam in het Proggiehoes, op een steenworp afstand van zijn geboortegrond.
In het Proggiehoes werd donderdagochtend de aftrap gegeven voor de transformatie van één van de oudste erven van Beckum tot een woningbouwlocatie. In het huidige woongedeelte en in de rechts daarnaast gelegen monumentale schuur worden samen vier woningen gerealiseerd en er komen er nog eens 13 bij in twee nieuw te realiseren gebouwen.
Twickel en de Stichting Dorpsraad Bruisend Beckum zullen er op toezien dat de koopwoningen terechtkomen bij Beckumers. Namens Twickel zegt ontwikkelingsmanager Paul Scholten: "Er is heel veel animo. Een aantal jaren geleden wilde de jeugd niet kopen op erfprachtgrond, maar inmiddels is de behoefte zo groot, dat dat geen bezwaar meer vormt."
Mensen van elders die interesse hebben in een van de woningen zijn niet kansloos, maar komen wel helemaal onderaan de lijst.
De Twickelboerderij aan de Rotersweg is een gemeentelijk monument en is in de archieven voor het eerst genoemd in 1313. De boerderij hoort tot de oudste boerderijen van Beckum. De voorkant van de boerderij heeft een fraai en herkenbaar ‘stutbèan’ dak.
Overigens kunnen ook oudere Beckumers zich melden. Erik Tissingh leidt namens de gemeente het project dat woningbouw en een nieuw MFA in Beckum mogelijk moet maken: "Als een stel graag zijn grote vrijstaande woning wil inruilen voor iets kleiners, is dat ook mogelijk. Daarmee help je immers ook de doorstroming op de woningmarkt op gang."
Dat het Hengelose college de leefbaarheid in Beckum als speerpunt van haar beleid ziet, blijkt wel uit de grote afvaardiging. Claudio Bruggink (dorpswethouder), Gerard Gerrits (wethouder woningbouw) en Marie-José Luttikholt (wethouder zorg, een belangrijk aspect binnen de nieuw te bouwen MFA) zijn van de partij.
De verbouwing gebeurt volgens de gemeente met respect voor en behoud van het verleden: de oorspronkelijk opzet van de agrarische bebouwing is duidelijk terug te zien in de nieuwe opzet van de woningen. Het plan voor Erve Lonink is een van de eerste concrete plannen uit het Omgevingsprogramma Leefbaar Beckum. Claudio Bruggink: "Hier gooien we het steentje in de vijver. De komende jaren moet overal in en om Beckum woningbouw van de grond komen, om te komen tot die geplande 130 woningen voor Beckum de komende tien jaar."
Volgens Egbert Jaap Mooiweer zullen er de komende jaren mogelijk honderden erven dezelfde weg gaan als Erve Lonink: "Als je op de deel loopt, kost het niet veel moeite om je voor te stellen dat je op een woninggalerij loopt in plaats van in een voergang."
Boerderijtjeswoningen komen volgens hem in de plaats van de Rood voor Rood-regeling: "Die regeling is niet meer van deze tijd. Het is voor starters veel te duur om zelf iets te bouwen. Een boerderijtjeswoning gerealiseerd op een voormalig boerenerf is een stuk betaalbaarder. En omdat het hier een gedeelde visie betreft, kunnen we het ook nog eens snel van de grond tillen."
Twickel, de gemeente Hengelo, de Beckumse dorpsraad en de provincie hebben min of meer hetzelfde belang. En delen dezelfde zorgen: kunnen we bouwen voor onze inwoners? En houden we het landschap in stand, inclusief die prachtige boerenerven. Om dat beeld niet te verstoren, zullen de toekomstige bewoners van Erve Lonink hun auto's achter de woningen parkeren, buiten het zicht van fietsers en wandelaars op de Rotersweg, de ongetwijfeld mooiste toegangsweg tot het dorp Beckum.
Het Omgevingsprogramma Beckum is vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad en is gemaakt om het dorp leefbaar en aantrekkelijk te maken en te houden. Zo zijn er 130 woningen voor starters en jonge huishoudens nodig op meerdere plekken in en rond het dorp. Erve Lonink is daar er één van. Het plan voorziet in nieuwe, betaalbare koopwoningen die op basis van erfpacht worden verkocht. De herontwikkeling van Erve Lonink geeft woningzoekenden kans om betaalbaar te wonen met landelijk karakter.
De gemeente Hengelo en Stichting Twickel gaan nu in afstemming met de dorpsraad de plannen concreet maken. De precieze prijzen van de woningen zijn nog niet bekend. De duurste woningen zullen 355.000 euro gaan kosten. Naar verwachting gaat het project eind dit jaar in de verkoop en zal begin 2025 de eerste schop de grond in gaan. Een en ander is ook afhankelijk van hoe snel Harrie en Irma ten Dam op hun nieuwe stekje terecht kunnen.