Er is politiek-bestuurlijk een lange weg afgelegd, voordat wethouder Rob Christenhusz het sein kon geven voor het bereiken van het hoogste punt bij de overkapping van het zwembad in sportcomplex Vondersweijde in Oldenzaal. Al in 2014, toen hij voor het eerst na zijn aantreden als wethouder te maken kreeg met de revitalisering van het zwembad, werd hem te kennen gegeven dat het hele traject van politieke besluitvorming tot uitvoering wel 8 jaar zou kunnen duren…
Nadat aanvankelijk werd aangestuurd op een ingrijpende, bijna 10 miljoen kostende verbouwing en verduurzaming van het totale sportcomplex inclusief zwembad, werden de ambities in 2021 drastisch naar beneden bijgesteld. De gemeenteraad stemde toen in met een investering van ruim 3,5 miljoen voor een beperkte, maar hoogstnoodzakelijke, aanpassing van het zwembad.
Nadat eind vorig jaar al werd begonnen met de renovatie, reiniging en het schilderen van de gevel en de gedeeltelijke vervanging van dak- en boeidelen, is nu de renovatie van het verouderde zwembad in volle gang. Deze renovatie houdt in dat het buitenbad bij het binnenbad wordt aangetrokken en overkapt. Daardoor ontstaat een veel groter binnenbad voor recreatieve zwemmers dat weer voldoet aan de eisen van deze tijd.
Een belangrijk deel van de renovatie van het zwembad wordt ondergronds uitgevoerd, namelijk in de kelder met de imposante technische installaties, voor onder meer de verwarming en zuivering van het water. Al deze voorzieningen worden nu dusdanig vernieuwd en aangepast dat het zwembad over een jaar of 5 volledig van het gas af kan.
Naar verwachting kunnen de werkzaamheden in het najaar worden afgerond door een consortium, bestaande uit onder meer Lammerink Installatiegroep uit Ootmarsum, aannemersbedrijf Niehof uit Lattrop en Reimink Zwembaden uit Lemerveld. Door de werkzaamheden gefaseerd uit te voeren, wordt geprobeerd de hinder voor de gebruikers, recreatief en sportief, zoveel mogelijk te beperken.
Toch valt er niet te ontkomen dat het zwembad in de zomerperiode een aantal weken volledig gesloten zal zijn. Wethouder Christenhusz: “Het wordt eerst slechter voor het beter wordt.”
Volgens de wethouder kan Oldenzaal met het gerenoveerde zwembad in elk geval weer zo’n 5 jaar vooruit. Dan staat de politiek opnieuw voor de keuze: Is een eigen zwembad voor een gemeente als Oldenzaal wenselijk, haalbaar, maar vooral ook betaalbaar. Wellicht komt dan ook de door de PvdA geopperde optie weer op tafel: Het zwembad sluiten en bezien of er samen met andere Twentse gemeenten en nieuwe, toekomstbestendige zwemvoorziening kan worden gerealiseerd. Overigens leed een poging om tot samenwerking te komen op het gebied van binnensportaccommodaties schipbreuk omdat Oldenzaal daarvoor de handen niet op elkaar kreeg in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.