Meebeslissen als inwoner van de stad, ook wel inwonerparticipatie genoemd. Sinds januari van dit jaar zijn er regels opgesteld die het meedenken met gemeentebeslissingen moet garanderen, maar de mate van meebeslissen hangt sterk af van de situatie. BurgenBelangen-raadslid Han Daals en SP-raadslid Vincent Mulder gingen bij Hengeloos Peil met elkaar in debat over dit heikele onderwerp.
Of het nou om het nieuwe marktplein gaat, het gasloos maken van De Nijverheid of de plannen voor het opknappen van het Prins Bernhardplantsoen: omwonenden en inwoners hebben er een mening over en willen graag meepraten. In hoeverre mag een inwoner meepraten en tot op welke hoogte moet de gemeente daar naar luisteren? “Het beeld bij participatie is dat je altijd mag meebeslissen, maar dat is echt niet altijd zo”, zegt Han Daals.
De gemeente Hengelo heeft sinds januari een zogenaamde ‘participatieverordening’. Dit zijn regels waarin bepaald wordt in hoeverre een inwoner mag meebeslissen over beslissingen en ideeën voor de stad. “Elke inwoner, maar ook de gemeente, moet bij elk plan een paragraaf toevoegen over hoe de communicatie met de omwonenden moet worden geregeld en op welke manier de participatie wordt toegepast.” Volgens Han Daals moet er bij elk plan goed worden nagedacht over hoe de inwoners erbij worden betrokken.
De mate van inspraak is afhankelijk van de situatie. Wanneer de gemeente de riolering moet vervangen, zal alleen de straat geïnformeerd worden. Bij grotere projecten, die effect hebben op de omgeving, zullen meer bewoners betrokken worden bij de plannen. De verschillende niveaus van participatie zijn opgenomen in de participatieladder. De participatieverordening is er op initiatief van BurgerBelangen gekomen.
De SP-fractie vindt dat het college zich niet goed genoeg houdt aan de participatieregels. “Het staat mooi op papier”, zegt Vincent Mulder. Volgens het raadslid komt er in werkelijkheid niets van terecht. “99 procent van de inwoners leest dit soort verordeningen niet. De gemeente moet duidelijker communiceren.” Als voorbeelden noemt hij het sluiten van het dienstencentrum bij Thiemsburg en in wooncomplex 't Swafert. Daar wordt er volgens Mulder niet geluisterd naar de behoeften van de bewoners.
Daals snapt dat het niet alleen een 'papieren waarheid' moet zijn, maar dat een en ander ook daadwerkelijk in de praktijk moet worden toegepast. Hij ziet daarbij een belangrijke rol voor de gemeenteraad: “Wij moeten als raad er ook voor zorgen dat die participatieopdracht heel duidelijk omschreven is, want dat gaat nog wel eens mis.”
Binnenkort wordt er een politieke markt gehouden over het onderwerp.