Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste toekenningen Enschede700 bekend: twee grote theaterproducties krijgen elk 150.000 euro

Oude Markt Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

De eerste toekenningen voor de viering van Enschede700 zijn bekend. De theaterproducties 'Van Heek en de Tukkers' en 'Ariëns' van het Wilminktheater ontvangen elk een bijdrage van 150.000 euro om hun idee voor het jubileumjaar uit te voeren.

Na deze toekenningen is er nog één bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor de categorie Grote Publieksevenementen waarvoor voor 1 juni aanvragen kunnen worden ingediend. Voor die beoordelingsronde kunnen ook middelgrote en kleinere initiatieven een aanvraag indienen.

Variatie

Albert van Winden, directeur van Stichting Enschede700, is blij met de verscheidenheid van de inzendingen: "De interesse vanuit de stad om bij te dragen aan Enschede700 is fantastisch om te zien.”

Skyline Enschede 2 Ernst Bergboer
Lees ook
700 jaar Enschede in 2025 wordt feest van en voor iedereen

“De variatie aan ingezonden initiatieven laat zien hoe breed er wordt nagedacht om invulling te geven aan het jubileumjaar”, zegt van Winden. “Helaas zijn ze niet allemaal passend binnen de regeling van Enschede700.” Hierbij doelt Van Winden op de vele aanvragen en het beperkte budget waarmee gewerkt moet worden.

Van Heek en de Tukkers

Van Heek en de Tukkers wordt een theatervoorstelling waarin verhalen van Enschedeërs en hun woonomgeving de hoofdrol spelen. Die moeten eerst worden opgehaald. Uit de verhalen worden verschillende voorstellingen ontwikkeld. Dramaturg Bran Remie en tekstschrijver Laurens ten Den tekenen samen met Henry Workel voor de uitvoering.

Workel, voormalig wijkagent en medeorganisator van de Vijvervrijdagen in de wijk Roombeek, gaat het project aansturen. “Henry is de juist man voor ons omdat hij zijn hele leven lang alleen maar in de stad Enschede heeft gewerkt”, zegt Ten Den.

Ariëns

De voorstelling Ariëns is een voorstelling, geproduceerd door het Wilminktheater, waarin de geschiedenis van Enschede wordt herbeleefd met een verhaal over arm en rijk waarin professionals en amateurs met elkaar samenwerken. Op verschillende locaties in de binnenstad stappen bezoekers de geschiedenis van Enschede binnen.

Extra beoordelingsronde

In maart dit jaar opende een extra beoordelingsronde voor de categorie Grote Publieksevenementen om aanvragen meer tijd te geven voor de uitvoering van hun ideeën. In totaal werden zes aanvragen ingediend die voldeden aan de gestelde voorwaarden van de onafhankelijke toetsingscommissie.

Twee afwijzingen

Twee van de zes initiatieven zijn inmiddels afgewezen. “De initiatieven zijn waardevol, maar niet passend bij een jubileumjaar voor de stad Enschede”, liet de commissie de indieners weten. Het gaat hierbij om Cultuureducatie Enschede die schoolkinderen kennis wil laten maken met cultureel erfgoed van de stad en de bouw van een paviljoen in het Van Heekpark.

Doorgeschoven

De overige twee aanvragen worden doorgeschoven naar de beoordelingsronde in juni. Het gaat hierbij om het voorstel van de Reisopera dat een taal-ontwikkelprogramma wil ontwikkelen voor kinderen. “De inzending was iets te ruim voor de viering van Enschede700, maar in een afgeslankte vorm zou dit een kanshebber zijn”, laat Van Winden weten.

Ook Metropool heeft een idee ingediend dat nog eens onder de loep genomen moet worden. Zij willen zeven concerten in Enschede organiseren op de zevende van iedere maand. Zo’n concert, dat honderd minuten moet duren, zal gaan over het Enschedees geluid en de popgeschiedenis. “Het plan van Metropool is een sterk plan, maar we vroegen ons nog af hoe ze alle Enschedeërs willen bereiken”, meldt de directeur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.