Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijenzwermen ophalen in Enschede niet zo makkelijk als lijkt: ‘Ik doe dit vrijwillig’

In mei en juni gaan veel bijen zwermen. Ze bouwen dan ergens in de stad hun korf op en zorgen daar voor overlast voor omwonenden en voorbijgangers. Topdrukte dus voor imkers. Maar de Enschedese imker Anton Swaters ondervindt zelf hinder. Hij kan niet overal komen, of mag zijn auto niet laten staan, bij het weghalen van deze zwermen. Hij heeft een ontheffing aangevraagd bij de gemeente, maar wacht nog altijd op een antwoord. En dat uitgerekend in de drukste periode.

De Enschedeër werd twee maanden geleden met zijn neus op de feiten gedrukt toen hij een bijenzwerm moest weghalen en werd staande gehouden door de politie. “Ze zeiden dat ik een ontheffing aan moest vragen, dus dat ben ik gaan doen”, aldus Swaters. “Ik wordt prima geholpen door de gemeente, alleen de laatste stap ontbreekt." De imker wacht al twee maanden op een besluit van de gemeente Enschede.

Bijenzwermen

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli komen er nieuwe bijenvolken bij. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van de bijen krijgt een nieuwe koningin en gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. “Ik haal er per jaar wel zo’n 20 tot 25 weg.”

20240501 Parkeerbeleid Imker ONLINE 00 00 48 23 Still005
Beeld: 1Twente

Kosteloos

Swaters haalt, naast zijn werkzaamheden bij Bijenstal Het Koetshuis in het Abraham Ledeboerpark, al jaren vrijwillig bijenzwermen op te uit verschillende plaatsen in de omgeving. Het ontbreken van een ontheffing vormt ee nbeperking. “Mocht er bijvoorbeeld in de stad eentje hangen dan kan ik er al niet bij omdat de boetes voor rijden in de binnenstad vrij hoog zijn", aldus de imker. “Het is niet meer te doen als ik bedragen van 400 euro moet ophoesten voor iets dat ik vrijwillig doe”, aldus de imker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.