Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duizend Enschedeërs herdenken oorlogsslachtoffers in tijd vol spanningen: 'Blijven luisteren en openstaan voor elkaar'

Hele generaties Nederlanders zijn voor hun gevoel misschien nog nooit zo dicht bij een oorlog geweest als nu. En daarom benoemde burgemeester Roelof Bleker die oorlogssituaties - in Oekraïne, Israël en Gaza - zaterdagavond bewust in zijn speech tijdens de dodenherdenking in Enschede. "Oorlog en geweld in de wereld leiden tot spanningen tussen mensen hier", zei hij bij de beeldengroep in het Volkspark. "Dat is buitengewoon zorgelijk."

Een kleine duizend Enschedeërs togen af naar het Volkspark voor de herdenking. Die werd voorafgegaan door een stille tocht vanaf de Oude Markt, met burgemeester Bleker en vertegenwoordigers van de gemeente Gronau, de politie, de veteranen en de Joodse gemeenschap aan kop. En hoewel de herdenking draait om alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, zijn de huidige brandhaarden aan de rand van Europa niet weg te denken.

'Niet oordelen, maar openstaan voor elkaar'

Bleker stond in zijn speech stil bij de vele duizenden burgers die in Oekraïne, Israël en Gaza slachtoffer zijn geworden van 'haat terreur en geweld'. "Het verdriet over al deze onschuldige burgerslachtoffers is niet in woorden uit te drukken." Hij hoopt dat de oorlogen elders niet een wig drijven in de Enschedese samenleving. "Daarvoor is het nodig dat we niet oordelen, maar openstaan voor elkaar. Door te luisteren naar elkaars verhaal, voelen we elkaars pijn en groeit het begrip."

“Het fundament van onze vrije samenleving is gelukkig robuust, maar niet onaantastbaar. Daarom moeten we onze vrijheid dag in dag uit beschermen en versterken”

Het beschermen van de vrijheid, dag in dag uit, zijn we volgens de burgemeester verschuldigd aan alle mensen die in de Tweede Oorlog het grootste offer brachten. In Enschede werden ruim 700 Joden weggevoerd naar kampen, om nooit meer terug te keren. Bleker roemde dominee Leendert Overduin, die met het regelen van onderduikadressen honderden Joodse Twentenaren heeft gered.

Lees verder onder de afbeelding.


20240504 Dodenherdenking Enschede Volkspark Wilco Louwes
Een kleine duizend Enschedeërs waren bij de dodenherdenking in het Volkspark.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Enschedees tintje bij nationale herdenking

De Enschedese dodenherdenking, waar ook junior stadsdichter Stella Kensah en Daniël de Boode van studentenvereniging Taste een toespraak hielden, verliep overigens vlekkeloos. Anders dan in Amsterdam is er in Enschede dan ook nooit sprake geweest van een eventuele 'pro-Palestina demonstratie'.

Schermafbeelding 2021 05 04 om 20 33 59
Lees ook
'Ik was een joodse jongen die terugkwam en voelde me een paria'

Ondanks die aankondiging verliep de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam ook in stilte. De herdenking op De Dam kreeg bovendien nog een Enschedees tintje. De 92-jarige Bert Woudstra legde er samen met zijn kleindochter een krans voor de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De Enschedeër overleefde zelf de Holocaust, mede met hulp van dominee Overduin.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.