Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schoonmaakwagens, rode rook en spandoeken voor FC Twente-fan en calamiteitenreiniger Peter (57), want hij heeft ALS

Fakkels, rode rook, spandoeken en het "You'll never walk alone" vullen deze zondagmiddag de Hogelandsingel in Enschede. Daarbij honderden mensen en bijzondere (schoonmaak)wagens. Het is een verrassing voor FC Twente-fan Peter Libbers, die als medewerker van Twente Milieu altijd kwam met zijn ‘calamiteitenbus’ als er iets ingewikkelds opgeruimd moest worden. Werk dat hij niet meer kan doen, want Peter heeft ALS.

Bij zijn huis staat een enorme groep familieleden, collega’s en vrienden. Met een sfeeractie zoals hij die talloze keren hielp organiseren bij de harde kern van FC Twente. Maar nu is het voor hemzelf.

Gevallen in het bos

Hij kreeg de diagnose afgelopen maand, vertelt zijn zoon Dennis die de actie op touw zette. “Maar het is eigenlijk al twee tot drie jaar aan de gang. Mijn vader viel vaak weg, maar wilde niet naar de dokter.” Dat veranderde na een incident kortgeleden. “Hij moest voor Twente Milieu drugsafval opruimen in het buitengebied van Enschede. In het bos viel hij. Maar hij kwam niet meer overeind.” Uiteindelijk lukte dat wel, maar de schrik zat er zodanig in dat zijn vader nu toch maar de huisarts benaderde. Hij werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor onderzoek. Op 16 april kreeg hij de uitslag: ALS, in een vergevorderd stadium.

Die dag werd Dennis gebeld door zijn moeder. “’Het is niet best, kun je naar Enschede komen?’, zei ze. Toen ik was aangekomen vertelde mijn vader heel emotioneel dat het niet goed zat. ‘Ik heb ALS.’” Dennis had er wel eens over gehoord, bijvoorbeeld door de actieweek van 3FM afgelopen kerst. “Maar toen ging ik Googlen. En vond ik hoe mensonterend die ziekte is. ALS is een sluipmoordenaar.”

icon_main_info_white_glyph

Dit is ALS

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een ziekte in de zenuwcellen die zorgt dat spieren één voor één uitvallen. De oorzaak is nog niet bekend, een behandeling evenmin. Elk jaar komen er 500 patiënten bij, slechts 1500 mensen in Nederland leven ermee. Via een TikTok-kanaal wil Dennis laten zien wat het betekent een familielid met ALS te hebben. “Heel praktisch, wat erbij komt kijken. Maar ook over hoe we bespreken wat mijn vader wel en niet wil. Zoals een euthanasiewens. Daar wil ik open en eerlijk over zijn.”

Hij legt uit hoe de ziekte zijn vader langzaam sloopt. “Zijn rechterarm doet het niet meer. Hij kan zich niet meer aankleden, uitkleden gaat moeizaam. Zijn verstaanbaarheid wordt minder, hij moet zoeken naar woorden.” Peter loopt inmiddels met rollator, een scootmobiel is aangevraagd. Zijn levensverwachting is niet goed, al is daar nog geen concrete uitspraak over. “Hij krijgt nog een diagnose van het ALS-centrum.”

Voetbalkameraden

De steunactie voor Peter was in mum van tijd geregeld. “Mijn vader was altijd heel betrokken bij FC Twente, al vanaf het Diekman. Hij hielp bij sfeeracties van Vak-P en het schilderen van de stadions. Twente was één met mijn vader en mijn vader was één met Twente. Ik sprak een aantal voetbalkameraden, ze deden meteen mee.”

Lees verder onder de afbeelding.


20240512 Peter Libbers spandoek foto News United Harold Busschers1
Beeld: News United / Harold Busschers

Ook collega’s vanuit zijn schoonmaakwerk twijfelden niet. Tot aan de verkeersregelaars waarmee hij werkte toe. “We willen mijn vader laten zien dat hij er niet alleen voor staat. Dat hij geliefd is en veel mensen om hem heen heeft.”

Calamiteitenbus

Peter was een spin in het web bij complex schoonmaakwerk. Hij regelde alles, van het opruimen tot de soms benodigde verkeersafzettingen. “Bijvoorbeeld bij het reinigen van het wegdek na een ongeluk, het ophalen van lachgascilinders en ander drugsafval of het opruimen van vissen bij vissterfte”, legt Dennis uit. “Hij kwam dan in zijn calamiteitenbus vanuit Twente Milieu, die is uitgerust met speciaal tuig. Als hij daarmee niet uit de voeten kon of niet precies wist om wat voor stof het ging, belde hij een andere partij. Mijn vader heeft dat onderdeel zelf opgezet.”

Emotioneel

Dertig jaar werkte Peter bij de Twentse schoonmaakdienst. Geen wonder dat bij de sfeeractie ook rioolreinigers en andere speciale voertuigen zijn betrokken. Vanaf het Diekmanterrein rijden de wagens, collega’s en andere geliefden naar de Hogelandsingel. Daar start de muziek, ontvlammen de fakkels, walmt de rook en prijken de spandoeken. Later die dag nemen ze hem mee naar FC Twente in een skybox.

Peter wordt verrast en is erg emotioneel. Hij staat er niet alleen voor.

  • 20240512 Peter Libbers met vrouw en kinderen foto News United Harold Busschers
    Peter met zijn vrouw (links), rechts van hem Dennis en zijn andere zoon met diens partner
    Beeld: News United / Harold Busschers
  • 20240512 Peter Libbers sfeeractie foto News United Harold Busschers
    Peter met zijn vrouw (links), rechts van hem Dennis en zijn andere zoon met diens partner
    Beeld: News United / Harold Busschers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.